in

Cum vor vota deputații britanici în cazul acordului Brexit și ce variante există dacă votul va fi negativ

Un important grup de parlamentari din Partidul Conservator al premierului Theresa May a anunțat că se opune înțelegerii la care aceasta a ajuns cu Bruxellesul în privința mecanismului de ″backstop″ pentru Irlanda de Nord. Aceștia au anunțat că vor vota din nou împotriva acordului Brexit.

Deputatul conservator Bill Cash a declarat că el și alți deputați juriști au analizat avizul consilierului juridic al guvernului și au ajuns la concluzia că documentul convenit de premierul Theresa May cu Bruxellesul „nu îndeplinește criteriile stabilite de guvern”, deși șefa executivului susține că a obținut garanții obligatorii privind frontiera nord-irlandeză a Regatului Unit.

Consilierul juridic al guvernului, Geoffrey Cox, a declarat că documentul convenit de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul doar reduce, nu exclude riscul ca Regatul Unit să rămână captiv în uniunea vamală europeană dacă Londra și UE nu ajung la o înțelegere permanentă care să evite reapariția unei așa-numite „frontiere dure” între Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Acordul privind Brexit a fost respins de Camera Comunelor în ianuarie, din cauza mecanismului de ″backstop″, iar acum este supus din nou votului deputaților britanici, marți seară.Dacă acordul pică din nou, Theresa May a promis că miercuri, 12 martie, va cere Camerei Comunelor să voteze ieșirea din UE fără un acord, pe 29 martie.

Dacă deputații resping și această variantă, joi ar urma un vot pentru o amânare a Brexit, care în opinia premierului nu ar trebui să depășească sfârșitul lunii iunie.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a confirmat că deputaţii formaţiunii sale vor vota marţi împotriva acordului privind Brexitul negociat cu Uniunea Europeană de premierul conservator Theresa May, în timp ce aceasta din urmă a avertizat că un vot împotriva acordului ar putea însemna chiar şi pierderea Brexitului, transmite Reuters.

În dezbaterea ce se desfăşoară înaintea unui votului asupra acordului deja respins în luna ianuarie din cauza mecanismului de „backstop” privind frontiera nord-irlandeză, Corbyn a spus că şefa executivului nu a reuşit să schimbe „nici măcar un cuvânt” în înţelegerea care, consideră liderul laburist”, rămâne „la fel de rea” ca aceea din ianuarie.

Anterior, un grup semnificativ de eurodeputaţi conservatori eurosceptici, precum şi micul partid nord-irlandez DUP – care în mod normal le asigură conservatorilor majoritatea în Camera Comunelor – au anunţat că resping acordul.

Ultimul cartuș pentru Theresa May. «Dacă parlamentarii resping acordul Brexit, s-ar putea să nu mai părăsim niciodată Uniunea Europeană»

Acordul Brexit respins pentru a doua oară în Camera Comunelor. Ieșirea Marii Britanii din UE, sub semnul incertitudinii