in

Europarlamentari britanici: „Ieșirea din piața unică va sărăci Marea Britanie”Un grup de 20 de europarlamentari britanici îi cere premierului Theresa May ca Marea Britanie să rămână în piața unică europeană și în uniunea vamală după Brexit. În caz contrar, țara va sărăci, susțin aceștia.

Grupul format din trei conservatori, laburiști, liberal democrați și verzi suporteri ai campaniei Open Britain, a trimis o scrisoare atât prim ministrului May, cât și liderului laburist, Jeremy Corbyn, scrie The Guardian.

Mai mult, ei spun că alegătorii ar trebui să aibă încă o șansă pentru a regândi în totalitate ieșirea din Uniunea Europeană.

„Cea mai bună cale de a asigura prosperitatea Marii Britanii este să rămânem aproape de Europa, în interiorul pieței unice și a uniunii vamale și să asigurăm o înțelegere care să mențină Marea Britanie în cărți”, se arată în scrisoarea celor 20.

„Din păcate, acest lucru nu mai pare probabil. Deci, dacă prețul unui Brexit se dovedește a fi o pierdere a controlului asupra regulilor și a unei economii care ne va lăsa mai săraci, oamenii au tot dreptul să se întrebe dacă drumul pentru Brexit adoptat de guvernul nostru este calea cea bună pentru țara noastră”, mai scriu europarlamentarii.

Ei adaugă faptul că este o „ironie lamentabilă” faptul că Marea Britanie a ajutat la modelarea pieței unice, dar guvernele succesive să găsească argumente pentru beneficiile acesteia.

„Plecarea din UE înseamnă renunțarea la locul nostru de la masa Europei și riscul de a ne transforma mai degrabă într-o regulă, decât să fim un producător de reguli”, au adăugat eurodeputații britanici, argumentând că aderarea la piața unică ar menține cea mai mare influență.

Partidul conservator are de-a face cu un paradox în circumscripțiile care au votat pentru Brexit, dar  ai căror alegători doresc în proporție de 80% să rămână membri ai pieței unice și ai uniunii vamale, arată The Guardian.

Între timp, fostul prim-ministru laburist, Tony Blair, a susținut că partidul ar putea deveni „slujitorul Brexit” dacă nu va avea o poziție fermă.

Clare Moody, deputat laburist în Parlamentul European pentru sud-vest și Gibraltar, a declarat că poziția partidului său asupra Brexit „s-a modificat și vom vedea cât de mult se va schimba în 2018”.

„Principiul esențial este că nu vrem ca populația britanică să o ducă mai rău ca urmare a negocierilor – aceasta este fundamental”, a adăugat ea, argumentând că Partidul Laburist nu ar trebui să „închidă căile”, așa cum au făcut-o conservatorii.

Nu toți cred în Brexit. O importantă bancă spaniolă vrea să își mute sediul la Londra

Premierul scoțian Nicola Sturgeon: Un al doilea referendum pentru Brexit poate fi „irezistibil”


Polițistă concediată după comentarii rasiste cu privire la două femei rome din România: „ Gunoaie nenorocite. Să vină Brexit-ul”

Țepe la casele de marcat. Un român a primit interdicție să mai intre în magazinele din Irlanda de Nord