in

Fost angajat al Cambridge Analytica: „Nu ar fi fost Brexit dacă oamenii nu erau înșelați”

Un fost angajat al companiei Cambridge Analytica a afirmat în Parlament că Brexit nu ar fi fost votat dacă oamenii nu ar fi fost înșelați de campania Leave.



Christopher Wylie a declarat în fața parlamentarilor britanici că „Vote Leave” și alte grupuri pro-Brexit au avut un „plan comun” pentru a obține controlul cheltuielilor.

El le-a spus deputaților că a fost folosită Aggregate IQ, o “franciză” a firmei de analiza datelor, pentru a-și orienta alegătorii, utilizând informațiile extrase din bazele de date ale CA.

Cambridge Analytica a declarat că nu a jucat „niciun rol” în referendumul pentru Brexit, scrie BBC.

Firma l-a acuzat pe Wylie, despre care a spus că nu are “cunoștințe directe” deoarece a părăsit firma în iulie 2014, că a comercializat “informații false, speculații și teorii ale conspirației complet nefondate”.

Grupul „Vote Leave” a respins acuzațiile că a încălcat regulile cu privire la cheltuielile de campanie în timpul referendumului din Marea Britanie din 2016 cu privire la posibilitatea ca țara să rămână sau nu în Uniunea Europeană.

Cambridge Analytica, care se confruntă cu acuzații cu privire la acumularea datelor a milioane de utilizatori Facebook fără consimțământul lor și folosirea în campaniile politice, este în curs de investigare.

Parlamentarii au declarat că decizia fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, de a refuza invitația de a se prezenta în fața lor este “uimitoare” pe fondul rapoartelor pe care le va depune în fața unei comisii a Congresului american privind confidențialitatea datelor.

„Vote Leave”, care și-ar fi depășit limita de cheltuieli de campanie de 7 milioane de lire sterline, a negat faptele.

Grupul spune că a donat banii companiei „BeLeave”, doar după ce a primit acceptul Comisiei Electorale.

Ministrul Michael Gove, un personaj cheie din timpul referendumului, a respins acuzațiile, adăugând că votul a fost un “liber și echitabil”.

El a spus: „Cred că unele acuzații au fost deja cercetate de Comisia Electorală, de două ori de fapt, și reiese clar din aceste investigații că în realitate nu a existat nimic care să fi fost greșit”.

Wylie a declarat în fața comisiei Media a Camerei Comunelor că este „absolut convins” că „Vote Leave”, BeLeave și alte grupuri au lucrat împreună și au avut un „plan comun”.

„Toate aceste companii într-un fel, dintr-un motiv oarecare, au decis să utilizeze AIQ”, a spus el.

Wylie le-a spus deputaților că l-a întâlnit pe Dominic Cummings, directorul campaniei „Vote Leave”, în noiembrie 2015, și că, la scurt timp după aceea, grupul de campanie a cumpărat Aggregate IQ.

El a mai spus că, deși erau entități separate, Aggregate IQ era în esență o “franciză” a Cambridge Analytica și a societății-mamă, SCL Group.

El a spus că este sigur că Aggregate IQ a fost creat pe baza de date Cambridge Analytica în timpul referendumului, spunând că nu i-a venit să creadă cum o firmă din Marea Britanie, în doar câteva luni, “putea crea o operațiune de țintire masivă” fără acces la date.

Datele, a spus el, au fost utilizate pentru a ajunge la un număr între cinci și șapte milioane de oameni.

Pe baza utilizării de către Aggregate IQ a datelor și a activităților politice din alte țări, el a spus că trebuie să se pună întrebări cu privire la compatibilitatea cu legea din timpul referendumului.

„Cred că este complet rezonabil să spun că referendumul ar fi putut avea un rezultat diferit dacă nu ar fi fost, în opinia mea, o înșelătorie”, a acuzat el.

Avocații companiei Aggregate IQ au afirmat că firma „nu a încheiat niciodată un contract cu Cambridge Analytica”, în timp ce Cummings a afirmat că cele spuse de Wylie sunt „eronate”, iar Comisia Electorală a aprobat donațiile înaintea referendumului.

Într-o declarație, Cambridge Analytica a declarat că a subcontractat o parte din activitățile Aggregate IQ în 2014 și 2015, dar pretinde că afirmația că ar fi lucrat împreună la referendumul UE este “complet falsă”.

Parlamentul britanic va vota acordul final pentru Brexit

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

În ce condiții locuiau sclavii lui Lupu: 14 oameni în două camere. Poliția Metropolitană: „Dormeau pe unde apucau, chiar și în dulap”

Numărul românilor care își caută de muncă în Marea Britanie a scăzut dramatic