in

Important pentru românii din Marea Britanie. Comisia Europeană a prezentat propunerea de acord cu privire la Brexit



Europarlamentarul Siegfried Muresan, vicepreședinte al Comisiei de Buget din PE, arată ce drepturi vor avea românii din Regatul Unit după Brexit.

Într-un articol pentru ziare.com, eurodeputatul PMP scrie: „Comisia Europeană a prezentat săptămâna trecută Propunerea de Acord privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, care va avea loc la data de 30 martie 2019.

Documentul prezintă, totodată, și prevederi pentru o perioada de tranziție, 30 martie 2019 – 31 decembrie 2020, cerută de Guvernul britanic.

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru care Comisia Europeană insistă să fie prevăzute în acordul final este garantarea drepturilor cetățenilor din statele membre UE, deci și ale cetățenilor români, care trăiesc în Marea Britanie, cât și ale cetățenilor britanici care în prezent locuiesc într-unul din cele 27 de state membre.

În Propunerea de Acord, Uniunea Europeană pune pe primul loc, în ceea ce privește procesul de retragere, garantarea drepturilor cetățenilor europeni, deci și ale cetățenilor români care trăiesc în Marea Britanie, cât și ale cetățenilor britanici care trăiesc în celelalte 27 de state membre ale UE.

Concret, cetățenii europeni care se află deja in Marea Britanie sau vor veni până la data de 30 martie 2019 se vor bucura de aceleași drepturi ca acum și după ieșirea definitivă a Marii Britanii din UE. La fel este si cazul cetățenilor britanici care trăiesc în prezent în alt stat membru al UE.

Totodată, cetățenii europeni care ajung în Marea Britanie în perioada de tranziție (30 martie 2019 – 31 decembrie 2020) se vor bucura de drepturile de reședință și de a lucra pe tot parcursul acestei perioade.

După aceea, ei vor fi supuși prevederilor Acordului de retragere, adică vor putea sa facă cerere pentru a beneficia de reședință permanentă la momentul la care vor împlini perioada de ședere, respectiv 5 ani.

Statul-gazdă, însă, ar putea solicita unele demersuri suplimentare, precum depunerea unei cereri pentru un nou permis de reședință. Exact aceleași prevederi se vor aplica și cetățenilor britanici care vor sosi într-un stat membru al UE în perioada de tranziție.

Uniunea Europeana nu a cerut și nu și-a dorit despărțirea de Marea Britanie. Dar acest lucru se va întâmpla, așa că instituțiile europene au obligația, în primul rând, să garanteze drepturile cetățenilor europeni și, în al doilea rând, să se asigure că se respectă legislația europeană, iar Marea Britanie își achită toate obligațiile față de UE așa cum este prevăzut în tratatele europene.”

Klaus Iohannis: „Acordul privind Brexit satisface România”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEO – Ministerul Diasporei are un nou secretar de stat: Șefa femeilor social-democrate din diaspora

Trei români morți la pescuit în Canalul Mânecii. Au fost date publicității rezultatele anchetei