in

Iohannis contrazice Comisia Europeană: „Posibilitatea unui Brexit fără acord este foarte mică”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 24 iulie, că probabilitatea unui Brexit fără încheierea unui acord cu Marea Britanie este foarte mică, subliniind că nimeni nu-şi doreşte un astfel de scenariu.

„Se discută foarte mult despre «hard» Brexit, dar trebuie să ştiţi că nimeni nu îşi doreşte aşa ceva. Nimeni dintre conducătorii statelor şi guvernelor din UE. Şi atunci cred că probabilitatea unui «hard» Brexit în realitate este foarte mică, fiindcă toată lumea îşi dă seama că un «hard» Brexit nu înseamnă că s-au terminat aceste discuţii complicate şi fiecare îşi vede de treabă. Ar însemna că aceste discuţii foarte complicate devin mai complicate şi noi, politic, nu ne dorim acest scenariu. Sigur, se pot face nişte discuţii, se pot face nişte scenarii, dar «hard» Brexitul, deci Brexitul fără o înţelegere, nu este dorit de nimeni, nici de Marea Britanie, nici de UE 27. Şi mi s-ar părea destul de riscant să începem acum toţi 27 sau 28 să ne pregătim pentru un «hard» Brexit, dacă nu ni-l dorim. Noi ne pregătim pentru discuţii mai intense, poate mai flexibile, în orice caz, discuţii foarte aprofundate, pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru finalizarea acestui Brexit”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu premierul irlandez, Leo Varadkar.

El a afirmat că o revenire la o graniţă fizică între Irlanda şi Irlanda de Nord este imposibilă.

„Este un argument în plus şi pentru noi să insistăm asupra unei negocieri cu un rezultat bun, nu fără rezultat. Nu cred că se va ajunge la un Brexit fără înţelegere”, a spus Iohannis.La rândul său, premierul irlandez, Leo Varadkar, a spune că acest scenariu trebuie luat în calcul.

„Cred că este un risc real. Trebuie să o luăm foarte în serios. Eu cred însă că totuşi putem să ajungem să avem nişte acorduri. Este, zic eu, o probabilitate foarte puternică în momentul de faţă să se ajungă la acorduri cum trebuie în octombrie. Asta îşi doreşte toată lumea şi în Marea Britanie şi în Uniunea Europeană. Şansele unui «hard» Brexit sunt mici în momentul de faţă, dar, sigur, trebuie avute în vedere şi trebuie să ne pregătim pentru aşa ceva”, a afirmat Varadkar.

El a mai menţionat că Irlanda se pregăteşte pentru un astfel de scenariu şi că în acest context îşi diversifică exporturile.

Comisia Europeană a avertizat de curând statele membre că s-ar putea să nu se ajungă la un acord cu Londra după Brexit. Referitor la aceste lucrui ar urma să fie întocmită o broşură de 15 pagini de către Comisia Europeană care va cuprinde potenţiale şocuri. În aceasta se arată că ţine de responsabilitatea fiecărei naţiuni şi instituţii din Uniunea Europeană de a angaja personal şi de a ajunge la înţelegeri pentru a face faţă retragerii Marii Britanii din UE fără un acord.

Brexit. Comisia Europeană avertizează: S-ar putea să nu se ajungă la un acord cu Londra

Londra. Incendiu devastator la un bloc de apartamente. Aproximativ 100 de pompieri se luptă cu flăcările.

ȘOCANT! Un europarlamentar englez propune ca britanicii care iubesc UE să fie „judecați pentru trădare ”