in

Iohannis se teme că un Brexit fără acord îi va pune în pericol pe românii din Marea Britanie

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis marți, 18 decembrie, o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă, în care îi solicită includerea subiectului protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie pe ordinea de zi a celei mai apropiate ședințe de Guvern.

„După cum cunoașteți, principalul obiectiv al României în cadrul negocierilor privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană este protejarea drepturilor și intereselor celor peste 400.000 de români aflați în această țară. În urma negocierilor desfășurate între Uniunea Europeană și Marea Britanie, s-a agreat un Acord de retragere în cadrul Consiliului European din 25 noiembrie. Acest acord, în măsura în care va fi ratificat de către Parlamentul britanic și va fi aprobat de către Consiliul UE și Parlamentul European, va asigura o protecție înaltă a drepturilor cetățenilor europeni, inclusiv români, aflați în Marea Britanie.”

„Cu toate acestea, ultimele evoluții din Marea Britanie, inclusiv amânarea votului (meaningful vote) din Parlament cu privire la acordul de retragere, sporesc semnificativ incertitudinile cu privire la ratificarea acestuia de către Parlamentul Marii Britanii. În aceste condiții, autoritățile române trebuie să fie pregătite pentru a putea obține cele mai bune condiții posibile pentru cetățenii români din Marea Britanie în orice scenariu“, spune Iohannis în scrisoare.

El subliniază că, în situația în care Parlamentul britanic nu va ratifica Acordul de retragere, vor fi necesare măsuri atât la nivel european, cât mai ales la nivel național, pentru asigurarea drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanie.„În acest caz, la nivel național, vor trebui întreprinse urgent demersuri atât la nivel legislativ, cât și la nivel diplomatic-consular, pentru garantarea unor drepturi, cât mai înalt posibil, pentru cetățenii români aflați în Marea Britanie. Având în vedere aceste elemente, vă solicit să includeți subiectul protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie pe ordinea de zi a proximei ședințe de Guvern”, arată șeful statului în scrisoarea transmisă premierului Dăncilă.

Președintele i-a mai transmis premierului o scrisoare prin care i-a solicitat să-i trimită ordinea de zi a fiecărei ședințe de Guvern.

Totodată, acesta a anunțat, marți, că va merge la ședințele de Guvern, după ce a constatat „o dorință de colaborare” din partea prim-ministrului Viorica Dăncilă.

„Am solicitat agenda (ședinței de Guvern – n.r.). Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru președinție (a Consiliului UE – n.r.) și, chiar dacă suntem pregătiți, lucrurile nu vor fi absolut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei premier o dorință de colaborare, ca să zic așa, în repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi merge la ședințele de Guvern”, a precizat Iohannis.

Zi de doliu la Timişoara şi de război politic la Bucureşti: «România nu se va întoarce la epoca de neagră amintire»

Motiv pentru Brexit care te va lăsa perplex. De ce vor unii britanici să nu mai rămână în UE