in

Londra nu mai este cel mai atractiv centru financiar din lume. Ce mare oraș a depășit capitala britranică

Londra a pierdut titlul de cel mai mare centru financiar din lume, locul capitalei Marii Britanii fiind luat de New York, un semn că incertitudinea faţă de Brexit începe să dăuneze atractivităţii capitalei britanice, scrie Financial Times, citat de Adevărul.

Băncile, brokerii şi alte firme de servicii financiare din Londra elaborează deja planuri de transferare a resurselor în altă parte a UE pentru a se asigura că pot continua să tranzacţioneze cu blocul după ce Marea Britanie îşi face ieşirea, în luna martie.

New York este oraşul care a luat locul Londrei, pentru prima dată din 2015, arată indicele centrelor financiare globale calculat de către Z / Yen, care clasifică oraşele pe baza unor factori precum reglementarea, salariile şi infrastructura.

Între timp, mai multe oraşe europene – inclusiv Frankfurt, Amsterdam şi Zurich – au crescut „semnificativ” în clasament, iar acestea pot fi „principalii beneficiari ai incertitudinii cauzate de Brexit”.

Răsturnarea de situaţie vine în momentul în care preşedintele american Donald Trump reduce impozitul pe profit şi urmăreşte o agendă care prevede dereglementare financiară, cu un avantaj pentru Wall Street.

O analiză Financial Times din decembrie a arătat că cele mai mari bănci internaţionale din Marea Britanie plănuiau să transfere aproximativ 4.600 de locuri de muncă din Londra, în timp ce un studiu efectuat de EY a sugerat că 10.500 de joburi ar putea pleca de aici „în prima zi”.

Majoritatea instituţiilor financiare mari şi-au ales centrele post-Brexit şi au început să solicite licenţe corespunzătoare, oraşe precum Paris, Dublin şi Frankfurt fiind printre cele mai populare destinaţii.

Răspunzând la această ştire, grupurile de lobby au cerut liderilor politici să accepte o înţelegere privind Brexit.

„Londra şi New York au concurat timp de multă vreme pentru capul de listă al acestui indice, iar incertitudinea în ceea ce priveşte forma viitoare a Brexit este probabil să fie un factor al răsturnării clasamentului”, a declarat Miles Celic, directorul executiv al TheCityUK, o asociaţie comercială de servicii financiare.

„Lumea urmăreşte să vadă dacă Marea Britanie şi UE pot să depăşească obstacolele politice din jurul Brexit şi să obţină o înţelegere care să aibă un sens economic”, spune el.

Stephen Jones, directorul executiv al UK Finance, a declarat: „Marea Britanie rămâne un centru financiar mondial şi este important să lucrăm din greu pentru a menţine această poziţie post-Brexit”.

„Este, de asemenea, esenţial să oferim firmelor certitudine cu privire la viitorul schimb de servicii financiare între Marea Britanie şi UE şi să menţinem accesul la cele mai bune talente din Europa şi din întreaga lume”, a precizat acesta.

Experții avertizează: Brexit va distruge City -ul londonez, cel mai mare centru financiar al lumii

Ce soluție inedită le-a propus WizzAir celor care cumpăraseră bilete București-Cluj și li s-a anulat cursa: „Plecați la Londra”

50 de parlamentari conservatori complotează pentru detronarea Theresei May