in

Londra: Se fac stocuri de medicamente de teama unui Brexit fără acord

În Marea Britanie se fac stocuri de medicamente de teama unui Brexit fără acord.

Au fost achiziționate deja 5.000 de frigidere pentru păstrarea medicamentelor, Regatul Unit devenind astfel cel mai mare cumpărător de frigidere de acest tip din lume.

Este esențial să ne asigurăm că pacienții vor continua să aibă acces la medicamentele de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătății, Stephen Hammond, citat de Reuters.

Potrivit guvernului de la Londra, circa două treimi din medicamentele utilizate de Serviciul Național pentru Sănătate (NHS) provin din Uniunea Europeană.

Premierul Theresa May, care suferă de diabet de tip 1, a spus că și ea depinde de insulina produsă într-un alt stat al Uniunii Europene.

Colaborăm foarte strâns cu industria farmaceutică, pentru a ne asigura că există stocuri semnificative de medicamente în Marea Britanie”, a scris Hammond, într-un articol publicat săptămâna trecută.

Cu toate acestea, oamenii fac la rândul lor stocuri de medicamente, de la calmante pentru copii, la remedii pentru boli grave.

În cazul medicamentelor comercializate cu prescripție, nu există o opțiune.

„Nu ar conta nici dacă aș avea toți banii din lume, nu pot cumpăra aceste medicamente pentru că sunt cu prescripție. Nu pot să asigur viitorul copilului meu”, a declarat Jo Elgarf, mama unui copil care suferă de o formă gravă de epilepsie și care este dependent de medicamente din UE.

Directorul general al unei instituții care administrează spitale în Birmingham, al doilea oraș ca mărime din Anglia, a avertizat că există riscul amânării unor operații, din cauza lipsei de medicamente.

„În eventualitatea unui Brexit haotic, fără acord, multe unități NHS ar putea rămâne rapid fără medicamente vitale”, a scris medicul Dave Rosser într-o scrisoare adresată consiliului său de administrație.

Potrivit asociației Brexit Health Alliance, 45 de milioane de pachete destinate pacienților sunt trimise în fiecare lună din Marea Britanie în UE și alte 37 de milioane de pachete invers.

„Orice deviere de la standardele actuale, de către UE, și lipsa unui acord de cooperare cu UE în domeniul medicamentelor și al dispozitivelor medicale ar însemna un risc pentru lanțurile de aprovizionare”, a spus Russer.

Vremea rea continuă să facă probleme în Marea Britanie. Vezi care sunt cele mai afectate zone

Ministrul de Externe britanic, întâlnire cu președintele Iohannis și premierul Dăncilă