in

Lovitură pentru Marea Britanie. România blochează negocierile pentru Brexit. Se alătură Germaniei și Franței

Premierul Marii Britanii, Theresa May primește o nouă lovitură de la Bruxelles, unde se pregătește ignorarea cererilor Marii Britanii de a conveni asupra unui acord de tranziție de doi ani după ieșirea din UE, înainte de sfârșitul anului. Acest lucru va amâna continuarea negocierilor, scrie The Times.

Printre țările care au blocat încercările Marii Britanii să deschidă discuțiile comerciale după întâlnirea de săptămâna viitoare liderilor europeni, 16 octombrie, se numără și România, alături de Germania și Franța.

După ultimele discuții dintre liderii țărilor UE 27, diplomații europeni, grupurile de afaceri și miniștrii au fost informați că UE ar putea încetini procesul de negociere cu Marea Britanie. Este puțin probabil ca Michel Barnier, negociatorul principal pentru Brexit din partea Uniunii Europene, să concluzioneze că au fost făcute „progrese suficiente” pentru a începe discuțiile comerciale, mai scrie The Times.

Potrivit acestei publicații, Germania este printre țările care se află în spatele încetinirii negocierilor, prin introducerea unei noi ferestre de discuții de trei luni în care UE să își elaboreze poziția comună sau „mandatul” în ceea ce privește tranziția. Experții au spus că acest lucru ar putea fi făcut în trei zile, mai degrabă decât în trei luni. „Germania este ostilă și le-a spus celorlalți că nu se va întâmpla asta”, a spus o sursă diplomatică.

Franța încetinește, de asemenea, calendarul din spatele scenei. Acest lucru va deranja mai ales guvernul britanic, din cauză că miniștrii îl vedeau pe președintele Macron drept un aliat.

Theresa May a promis o perioadă de tranziție de doi ani, în discursul său de la Florența, care ar menține relația dintre Marea Britanie și UE în tot acest timp. O astfel de tranziție urmează să fie negociată cu UE, miniștrii Cabinetului May doresc ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul anului.

Rezistența Germaniei, scrie Financial Times, arată că UE27 nu va accepta presiuni asupra problemelor legate de despărțirea de Marea Britanie, în lunile următoare, în ciuda discursului de la Florența al premierului May. Un oficial UE chiar a declarat: „Nu suntem aici ca să salvăm Partidul Conservator”.

Între timp, echipa lui Barnier a început să se întâlnească cu autoritățile vamale naționale care se ocupă de comerțul din Regatul Unit, pentru a se asigura că se pregătesc pentru toate scenariile, inclusiv de unul în care nu există un acord cu UE.

Echipa britanică de negociere speră să facă progrese în ceea ce privește chestiunea drepturilor cetățenilor în discuțiile de săptămâna viitoare, dar nu se așteaptă la o nouă ofertă privind chestiunea proiectului de lege a Brexit.

Brexit. Theresa May revine la vechile sentimente și avertizează: „Pregătim o ieșire fără un acord cu UE”

Laureatul premiului Nobel pentru economie: „Brexit-ul este complet irațional”

Brexit. Germania și Franța nu sunt de acord cu perioada de tranziție cerută de Theresa May

Vasile și Gheorghe, spărgători de locuințe în Kent. Spărgeau casele cu o gură de lup

Cifre OFICIALE. Numărul românilor aproape s-a dubat. Peste 330.000 sunt în Marea Britanie. Majoritatea lucrează în construcții