in

Mai mult de jumătate din mașinile cumpărate în UE au kilometrajul dat înapoi



Peste 50 la sută din maşinile rulate au kilometrajul dat înapoi, se arată într-un studiu făcut de autorităţile de la Bruxelles, citat de Adevărul.

La nivel european, falsificarea rulajului maşinilor la mâna a doua aflate la vânzare a ajuns o industrie care aduce profituri de miliarde de euro. Pentru a stopa acest fenomen, Parlamentul European propune  o serie de măsuri.

„Frauda legată de odometer (aparatul care înregistrează rulajul unei maşini-n.r.) este un fenomen larg răspândit care reprezintă o ameninţare gravă la adresa siguranţei rutiere. (…) Estimările arată că între 5% şi 12% din autoturisme sunt afectate pe pieţele naţionale, însă în comerţul transfrontalier sunt afectate între 30% şi 50% din autoturisme. Prejudiciul economic la nivelul întregii UE se estimează a se situa între 5,6 şi 9,6 miliarde EUR. În consecinţă, încrederea în piaţa autoturismelor de ocazie este cea mai scăzută dintre toate pieţele de bunuri din UE”, arată europarlamentarii într-o propunere de rezoluţie pentru combaterea fenomenului de falsificare a rulajelor maşinilor second-hand.

Raportul mai arată că aparatele de măsluire a rulajului sunt ieftine şi foarte uşor de procurat de către vânzătorii de maşini. Există inclusiv aparate care pot „sparge” barierele pe care producătorii auto le pun, periodic, pentru a bloca accesul la datele maşinii. Astfel, prin apăsarea câtorva taste, în câteva minute, valoarea unei maşini este majorată artificial, aducând un profit suplimentar între 2.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de categoria vehiculelor.

Europarlamentarii din Comisia pentru transport şi turism au ajuns la concluzia că procentul de maşini cu rulajul falsificat este mult mai mare în ţările nou-intrate în Uniunea Europeană.

„Problemele legate de manipularea odometrelor s-au dovedit a fi mult mai frecvente în ţările recent intrate în UE cum ar fi Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia sau Slovenia decât în alte state membre”, se arată în document.

O soluţie ar fi ca la orice intervenţie asupra maşinii, service-urile auto să fie obligate să extragă datele din calculatorul vehiculului şi să le trimită într-o bază de date administrată de autorităţi. În cazul vânzării maşinii, baza de date poate fi consultată de cumpărător. Această metodă este folosită în Belgia și Olanda și a dus la rezultate foarte bune.

Acum, se dorește implementarea modelului în toată Uniunea Europeană.

Conform specialiştilor, o soluţie şi mai sigură de combatere a fenomenului ar putea apărea în viitor cu ajutorul producătorilor auto. Este vorba de maşinile de ultimă oră, conectate permanent la internet, care vor putea transmite instantaneu înregistrările rulajului către o  bază de date care ar putea fi consultată de eventualul cumpărător. Astfel, pe lângă istoricul de întreţinere şi eventuale evenimente rutiere, cumpărătorul va putea vedea cu exactitate ce rulaj are maşina.

Interpelare parlamentară: Mașinile cu volanul pe dreapta, un pericol pe șoselele din România

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Nu are nicio legătură cu diaspora, nu vrea să emigreze, dar îi reprezintă pe românii din străinătate

DECIZIE CCR: Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, trebuia revocat de președinte