in

Marea Britanie amenință cu părăsirea negocierilor. Barnier: „Nu va mai exista comerț liber ”. Davis: „Plecăm de la negocieri”

Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a avertizat că este imposibil ca Marea Britanie să aibă un “comerț fără probleme” cu Europa, din afara pieței unice.Ela a spus că implicațiile depline ale părăsirii UE nu au fost „pe deplin înțelese” de politicienii britanici.

Theresa May, ministrul pentru Brexit, David Davis și ministrul de Finanțe, Philip Hammond, au declarat că doresc să părăsească piața unică în timp ce încă mai există un regim vamal care să asigure frontiere libere.

În cadrul unui discurs la Comitetul Economic și Social European de la Bruxelles, Barnier a spus că, după Brexit, Marea Britanie va deveni „o țară terță” și că afacerile ar trebui să se pregătească pentru o perioadă de incertitudine.

„Am auzit că unii oameni din Marea Britanie susțin că se poate părăsi piața unică și păstra toate beneficiile – acest lucru nu este posibil”, a declarat Barnier.

„Am auzit că unii oameni din Marea Britanie susțin că se poate părăsi piața unică și construi o uniune vamală pentru a se realiza un «comerț fără probleme»– acest lucru nu este posibil”, a continuat Barnier.

„Să fiu clar, aceste consecințe sunt rezultatul direct al alegerilor făcute de Regatul Unit, nu de UE. Nu există o pedeapsă pentru Brexit. Bineînțeles că nu facem ceva din spirit de răzbunare. Dar Brexit-ul are un cost”, a mai spus negociatorul șef al UE.

Ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond a declarat că dorește un acord cuprinzător cu privire la comerțul liber cu Uniunea Europeană. Mai mult, ministrul pentru Brexit a amenințat că Marea Britanie va părăsi negocierile dacă UE va refuza să ofere un comerț liber. La rândul său, premierul Theresa May a declarat că vrea ca Marea Britanie să își negocieze propriile tratate comerciale, dar în același timp să beneficieze și de comerț liber cu UE.

Drepturile cetăţenilor britanici, limitate în Uniunea Europeană după Brexit

Brexit. Marea Britanie nu va mai permite statelor UE să pescuiască în apele sale teritoriale

Unul dintre artizanii Brexit și-a schimbat radical părerea: „O decizie proastă”

Drepturile cetăţenilor britanici, limitate în Uniunea Europeană după Brexit

Firme românești afectate de Brexit. „Va trebui să căutăm alte piețe de desfacere”