in

Miliardarul George Soros, îngrijorat: „Uniunea Europeană se prăbușește precum Uniunea Sovietică în 91”

George Soros, chairman of Soros Fund Management, listens to economists speaking at the "Emerging from the Financial Crisis" annual conference at Columbia University in New York, February 20, 2009. REUTERS/Chip East (UNITED STATES) - RTXBVBA

Uniunea Europeană ar putea să se prăbușească ca Uniunea Sovietică dacă cetățenii ei nu se trezesc înainte de a fi prea târziu, spune miliardarul George Soros.

Omul de afaceri pro-UE a apelat la eurofili, îndemnându-i să acționeze înainte ca forțele populiste și de dreapta să preia continentul și să distrugă visul european.

El a scris în publicația MarketWatch: „Europa merge prin somn în uitare și oamenii din Europa trebuie să se trezească înainte de a fi prea târziu. Dacă nu, Uniunea Europeană va merge pe drumul Uniunii Sovietice în 1991.”

„Nici liderii noștri, nici cetățenii obișnuiți nu par să înțeleagă că trăim un moment revoluționar, că posibilitățile sunt multe și că rezultatul final este astfel extrem de incert.”„Majoritatea dintre noi presupunem că viitorul se va asemăna mai mult sau mai puțin cu prezentul, dar acest lucru nu este neapărat așa.”

„Într-o viață lungă și plină de evenimente, am fost martorii multor perioade de ceea ce eu numesc dezechilibru radical. Acum trăim într-o astfel de perioadă”, a mai declarat miliardarul.

Următorul moment definitoriu pentru Uniunea Europeană va fi scrutinul pentru Parlamentul European, ce va avea loc în luna mai.

Viitorul vot va duce, probabil, la polarizarea celor două poziții din UE, forțele pro-europene ce vor lupta împotriva partidelor populiste, eurosceptice.

„Din păcate, forțele anti-europene se vor bucura de un avantaj competitiv în procesul de votare”, spune Soros.

„Există mai multe motive pentru aceasta, inclusiv sistemul de partid învechit care predomină în majoritatea țărilor europene, imposibilitatea practică de a schimba tratatul și lipsa unor instrumente juridice pentru a disciplina statele membre ce încalcă principiile pe care s-a înființat Uniunea Europeană”, a mai apreciat magnatul american.

Soros a mai spus că Marea Britanie este exemplul perfect de „structuri de partid vechi” care împiedică poporul să se exprime.

„În Marea Britanie, de asemenea, o structură de partid vechi împiedică voința populară de a găsi o expresie adecvată”, a scris el.

„Atât laburiștii, cât și conservatorii, sunt împărțiți pe plan intern, dar conducătorii lor, Jeremy Corbyn și Theresa May, sunt atât de hotărâți să livreze Brexit-ul încât au convenit să coopereze pentru a-l duce la capăt”, spune Soros.

Doi cerșetori din România au primit interdicție să mai intre în Suffolk

Studiu: Un Brexit fără acord pune în pericol sute de mii de locuri de muncă