in

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici: „Românii care lucrează în Marea Britanie nu vor avea de suferit”

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene ia în calcul inclusiv scenariul anulării ideii de Brexit, în urma unui al doilea referendum care ar putea fi organizat pe această temă, a declarat vineri ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la finalul primei zile a reuniunii informale a miniștrilor de Economie și Finanțe ai statelor din Consiliul UE (ECOFIN).

„La nivelul Președinției române sunt luate în calcul toate scenariile posibile, și Brexit în baza unui acord, și Brexit fără nici un acord, și chiar fără un Brexit, în cazul în care în Parlamentul britanic se votează un nou referendum și poate al doilea referendum să aibă un rezultat care să ducă la anularea ideii de Brexit. Nu știu care va fi votul, noi îl vom respecta, la nivel european, este dreptul cetățenilor britanici să decidă”, a declarat Teodorovici.

Guvernul conservator de la Londra a transmis în repetate rânduri în ultimele luni că nu va organiza un alt referendum privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a estimat că românii care lucrează în Marea Britanie nu vor avea de suferit în urma Brexit-ului.

„Vizavi de șomaj, pot fi influențe în economia europeană în ansamblul ei. Românii care lucrează în Marea Britanie nu vor avea de suferit, pentru că s-au purtat discuții și de ordin bilateral cu mai multe zone, astfel încât drepturile lor să nu fie afectate. Discuțiile continuă, pentru ca să fim siguri că românii din Marea Britanie nu vor avea de suferit”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Ministrul de Finanțe a apreciat că plecarea masivă a muncitorilor români în vestul Europei pune în pericol economia României.

„Sunt unele țări care își doresc să primească și să atragă în continuare forță de muncă, pentru ei este normal așa ceva, este mai puțin plăcut pentru noi, celelalte țări europene, care suntem în pericol ca și economie. Este și acesta un factor care poate afecta competitivitatea României, neavând forță de muncă atât calificată, cât și necalificată, care pleacă către vestul Europei, rămâi cu banii necheltuiți, cu proiectele doar pe hârtie. Se caută soluții pentru ca la nivel european piața forței de muncă să se echilibreze”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Reuniunea informală a miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană se desfășoară vineri și sâmbătă, la București, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

VIDEO – Cum au luat bătaie mai mulți romi din România de la polițiști în centrul Madridului. Poliția spaniolă: «S-a intervenit disproporționat»

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange, arestat de Poliția britanică la ambasada ecuadoriană