in

Ministrul Meleșcanu despre Brexit: „Vor fi probleme pentru cetățenii români”

Ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu, spune că, deși decizia Parlamentului de la Londra cu privire la acordul Brexit este regretabilă, trebuie respectată.

În timp ce președintele României susține că nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie și că nu e cazul „să intrăm în fibrilații” în urma eșecului votării Acordului de ieșire, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, are altă părere.

Potrivit acestuia, decizia Parlamentului de la Londra cu privire la acordul Brexit echivalează cu o ieșire din Uniunea Europeană fără nici un fel de prevederi juridice și a susținut că, în acest caz, se vor crea probleme pentru toți cetățenii europeni aflați în această țară, inclusiv pentru cei români.

Șeful MAE recunoaște că, o dată cu ocazia votului s-a cerut și o moțiune de neîncredere în primul ministru „și va trebui să trecem, probabil, și peste cursul zilei de astăzi și peste această temă”.„În cazul unei ieșiri a Marii Britanii fără niciun fel de acord cu UE, într-adevăr se vor crea probleme și pentru cetățenii români care sunt în Marea Britanie și pentru cetățenii din Marea Britanie care sunt din diverse țări din UE, inclusiv din România. Această ieșire fără niciun fel de acord ar putea crea probleme directe și pentru cetățenii români și pentru toți cetățenii europeni care trăiesc, studiază, lucrează în Marea Britanie”, a afirmat Meleșcanu la sediul MAE, potrivit Agerpres.

Ministrul român de Externe a subliniat că, la nivelul UE, există o solidaritate care s-a manifestat în acceptarea proiectului de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniune și în declarația politică privind viitorul relațiilor dintre Marea Britanie și UE.

„Vă asigur că din partea noastră va exista toată disponibilitatea pentru a face tot ceea ce ne este în putință, astfel încât retragerea Marii Britanii să fie o retragere ordonată, bazată pe niște documente juridice, decât varianta cealaltă care este pur și simplu o ieșire din UE fără niciun fel de reglementări”, a explicat demnitarul român.

Ieri, Parlamentul britanic a respins cu o largă majoritate acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxelles-ul, într-un vot extrem de important privind viitorul Regatului Unit, cu două luni și jumătate înainte de data prevăzută pentru ieșirea din UE.

Parlamentul a respins acordul Guvernului May pentru Brexit. Ce se întâmplă în continuare…

Va fi Brexit în orice condiții. Guvernul de la Londra: Marea Britanie părăsește UE la finalul lunii martie