in

Ministrul pentru Brexit și-a dat DEMISIA. Theresa May vrea o relație comercială strânsă cu UE

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a demisionat duminică, 8  iulie, la două zile după ce premierul Theresa May a obţinut acordul guvernului pentru a propune menţinerea unei strânse relaţii comerciale post-Brexit cu UE, scrieBBC.

Demisia lui Davis a fost urmată de cea secretarului de stat pentru Brexit, Steve Baker.

David Davis, un politician conservator pro-Brexit, numit în urmă cu doi ani pentru a conduce un minister înfiinţat la o zi după votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană, a ameninţat în repetate rânduri în ultimele luni că îşi va părăsi postul din cauza dezacordurilor cu prim-ministrul Theresa May.

Deputatul conservator Peter Bone a apreciat că fostul ministru  a „făcut un lucru bun”, subliniind că propunerile premierului Theresa May nu lasă din Brexit „decât numele” şi că „nu sunt acceptabile”.

Aceste propuneri, pe care Theresa May urmează să le prezinte azi, 9 iulie, deputaţilor britanici, înainte de a le trimite la Bruxelles, prevăd introducerea unei zone de liber schimb şi un nou model vamal cu Cei 27, pentru a putea menţine un comerţ „fără fricţiuni” cu continentul.

În vârstă de 69, de ani, David Davis are o vastă activitate politică. Secretar de stat la afaceri europene între 1994 şi 1997, el a fost în 2005 candidat la conducerea Partidului Conservator, dar a fost învins de David Cameron.

David Davis şi-a motivat decizia într-o scrisoare adresată premierului Theresa May în care a declarat că „interesul naţional cere un ministru pentru Brexit care să creadă cu fermitate în abordarea voastră şi nu un consilier reticent”.

Premierul britanic, Theresa May, i-a mulţumit „călduros”, în noaptea de duminică spre luni, ministrului pentru Brexit, David Davis, care a demisionat pe fondul dezacordurilor cu prim-ministrul în privinţa relaţiei comerciale post-Brexit cu Uniunea Europeană, transmite AFP.

Într-o scrisoare adresată lui David Davis, premierul a salutat contribuţia lui „la unele din legile cele mai importante pentru mai multe generaţii”.

Marea Britanie amenință cu părăsirea negocierilor. Barnier: „Nu va mai exista comerț liber ”. Davis: „Plecăm de la negocieri”

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a șefei DNA Laura Codruța Kovesi

Theresa May vrea un acord cu UE de tipul Norvegia. Financial Times: „UE nu va accepta așa ceva”