in

Ministrul Teodorovici nu renunță. Vrea „agresivitate” contra liberei circulații a forței de muncă

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, recidivează în intențiile sale de limitare a plecării românilor la muncă în străinătate.

La finalul reuniunii miniștrilor de finanțe din Europa, desfășurată la București, Teodorovici a propus adoptarea unor „măsuri agresive contra liberei circulații a forței de muncă”.

Țările europene din care pleacă multă forță de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri pentru a combate exodul forței de muncă, a declarat sâmbătă 6 aprilie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a două zile a reuniunii ECOFIN desfășurate la București.

„Poate în timpul Președinției române voi invita țările care trimit lucrători în străinătate la o discuție, să vedem ce e de făcut. Ar trebui să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluție, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situația actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivității, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influențate de această mobilitate intra-europeană.

Libera circulație a forței de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile țărilor de origine și țărilor-gazdă și în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce privește câștigurile celor rămași în țara de origine. Totuși, mobilitatea muncitorilor poate avea și efecte negative, de exemplu atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor și stopând creșterea potențială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluții comune la nivel european și implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a afirmat Eugen Teodorovici, potrivit ziare.com.

Acesta a precizat că situația mobilității selective în cadrul UE a fost unul din subiectele principale discutate la reuniunea miniștrilor europeni de Finanțe. Eugen Teodorovici a subliniat că din statele est-europene pleacă în vestul Europei nu doar cei înalt calificați, ci și oamenii cu calificări medii sau scăzute.

Ministrul Finanțelor s-a declarat nemulțumit de discuțiile din cadrul ECOFIN privind mobilitatea selectivă. „Dacă tendințele din ultimii 10 ani vor continua, problema va deveni mai pregnantă pentru anumite state membre. De asemenea, mobilitatea duce și la probleme fiscale. Mobilitatea forței de muncă în UE este poate una din temele cele mai importante de discutat, pentru a se identifica pașii de urmat pentru noi toți.”, a afirmat ministrul Finanțelor.

Reuniunea informală a miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană s-a desfășurat vineri și sâmbătă, la București, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

În luna noiembrie 2018, Teodorovici a vorbit pentru prima dată de limitarea dreptului la muncă al românilor în străinătate.

„Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștrii de finanțe din cadrul Uniunii Europene. Permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a explicat Eugen Teodorovici.

După un val de critici, Teodorovici a explicat că a fost înțeles greșit. Prin ultimele declarații se dovedește contrariul.
Chelmsford. Un român s-a masturbat în public timp de 20 de minute

Marea Britanie nu a ieșit din UE, dar emite pașapoarte fără „Uniunea Europeană” pe copertă