in

Muncitorii necalificați nu vor mai avea acces pe piața muncii din Regatul Unit după Brexit

Guvernul britanic a aprobat sistemul de imigraţie post-Brexit. Potrivit noilor reglementări, vor fi favorizați imigranţii muncitori calificaţi şi cu o situaţie financiară bună. De asemenea, nu va fi acordat tratament preferenţial cetăţenilor din UE.

Miniştrii cabinetului May au aprobat un plan prezentat de ministrul de Interne, Sajid Javid, în care imigranţilor calificaţi le va fi mai uşor să obţină vize de lucru decât celor necalificaţi, iar cetăţenii UE nu vor beneficia de tratament preferenţial pe piaţa muncii din Marea Britanie.

Sistemul va fi bazat pe calificări, nu pe naţionalitate. De asemenea, potrivit presei britanice, planul susţinut de cabinetul May va permite un acces limitat muncitorilor cu calificare redusă.

Într-un raport al Comitetului Consultativ publicat săptămâna trecută se recomandă să se acorde prioritate imigranţilor cu înaltă calificare, după Brexit. Datele arată că imigranţii cu calificare înaltă au un impact pozitiv mai mare asupra productivităţii decât cei cu calificare scăzută. Se mai recomandă totodată să nu se acorde un tratament preferenţial pentru lucrătorii din UE.Potrivit Financial Times, ideea de nu a oferi tratament preferenţial lucrătorilor din UE s-ar putea modifica dacă Marea Britanie va încheia un acord comercial cu blocul comunitar.

„Aceasta ar însemna un acord mai bun în privinţa imigraţiei, dar aceeaşi ofertă ar fi valabilă dacă am încheia acorduri comerciale cu alte ţări din lume”, a declarat o sursă pentru Financial Times.

May a declarat la finalul întâlnirii cu miniștrii săi că unii şefi de guverne din UE sunt mai constructivi decât alţii în culise, dar nu a specificat despre cine este vorba.

Dominic Raab, ministrul pentru Brexit, a declarat după întâlnire că miniştrii au avut „o discuţie bună şi sănătoasă” şi a afirmat că prim-ministrul le-a transmis celor prezenţi că îşi vor păstra calmul.

Săptămâna trecută, Comitetul de Consiliere privind Migraţia, o grupare de experţi independenţi, a propus ca Marea Britanie să introducă o politică prin care să favorizeze muncitorii calificaţi, însă propunerea de a oferi vize pentru cei necalificaţi doar în domeniul agriculturii a alarmat mediul de afaceri.

IMPORTANT. Noi recomandări ale guvernului britanic în cazul unui Brexit fără acord cu UE

IMPORTANT. Noi recomandări ale guvernului britanic în cazul unui Brexit fără acord cu UE

Și-a ucis soţia din cauză că femeia voia să plece la muncă în Anglia