in

Organizarea unui nou referendum pentru Brexit, votată în această seară în Camera Comunelor

Parlamentarii britanici votează joi, 14 martie, patru amendamente la moțiunea propusă de premierul Theresa May pentru amânarea Brexit, între care și un nou referendum pe tema Brexit.

În moțiune a fost inclusă opțiunea pentru o scurtă amânare a ieșirii Marii Britanii din UE, până pe 30 iunie, dacă până pe 20 martie Camera Comunelor votează totuși un acord sau pentru o amânare mai lungă dacă impasul persistă.

Orice amânare trebuie aprobată şi de liderii europeni, care se reunesc pe 21-22 martie la Consiliul European.

Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a anunțat că a selectat un amendament prin care se solicită un al doilea referendum pe tema Brexit, înaintat de un grup de deputați din opoziția laburistă, de conservatori pro-UE și din noul grup al independenților.Un alt amendament care va fi supus votului cere premierului May să folosească răgazul de timp dat de amânarea Brexit pentru a oferi parlamentului ocazia să „găsească o majoritate pentru o abordare diferită”.

Aceste două ultime amendamente fac parte dintr-un plan prin care un grup de parlamentari încearcă să preia controlul agendei parlamentare pe 20 martie pentru a forța o discuție asupra diferitelor opțiuni privind Brexitul, cu obiectivul de a se forma în Camera Comunelor o majoritate care să permită ieșirea din blocajul creat de respingerea de două ori a acordului din cauza clauzei de ″backstop″ privind frontiera nord-irlandeză.

Premierul Theresa May și-a manifestat intenția ca tot pe 20 martie să supună pentru a treia oară votului Camerei Comunelor acordul privind Brexit.

Băsescu, declarații șocante despre premierul britanic: „Să vedeți ce o să râd de May. Au și ei Dăncila lor”

Mercedes de 60.000 de euro căutat de autoritățile din Marea Britanie, descoperit la Nădlac