in

Reacții ale liderilor europeni după declanșarea oficială a Brexit-ului: „Va fi dureros pentru britanici”

Brexit-ul a început oficial, cu înmânarea scrisorii de retragere către președintele Consiliului European, Donald Tusk. La scurt timp, cei mai importanți lideri europeni au făcut declarații care vizează procesul care este de așteptat să se întindă pe o perioadă de doi ani.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a respins una dintre cererile cheie pe care Theresa May le-a făcut cu privire la Brexit Theresa May. Șeful guvernului german a spus că exclude ca negocierea ieșirii din UE să se desfășoare în paralel cu un nou acord între Regatul Unit și Uniunea Europeană.



„Negocierile trebuie să clarifice mai întâi modul în care vom descurca relația noastră de interconectare”, a spus Merkel. „Numai după ce această chestiune este tratată putem – să sperăm că la scurt timp după aceasta – începe relația noastră viitoare”, a continuat aceasta într-un discurs ținut la Berlin.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat, după primirea scrisorii, că nu vor exista câștigători după Brexit și că în următorii doi ani se va încerca un „control al daunelor”.

„Aici este, are șase pagini”, le-a spus Tusk jurnaliștilor în timp ce le arăta scrisoarea lui May. „Nu este nevoie de a pretinde că aceasta este o zi fericită, nici la Bruxelles, nici la Londra. Cei mai mulți europeni, inclusiv aproape jumătate dintre alegătorii britanici, doresc ca noi să rămânem împreună, să nu ne îndepărtăm”, a mai declarat președintele Consiliului European.

Mult mai „belicos” decât colegii lui, președintele francez François Hollande a spus că Brexit-ul „va fi dureros pentru britanici”.

La rândul lui, favoritul pentru cursa prezidențială din Franța, Emmanuel Macron, a declarat că prioritatea absolută este apărarea UE. „Nu se pune problema de a pedepsi Marea Britanie pentru un vot al poporului britanic”, a spus el. „Dorința mea profundă este a unei relații între Marea Britanie și UE…. Dar prioritatea mea va fi aceea de a proteja Uniunea Europeană, interesele Uniunii Europene, precum și interesele cetățenilor europeni”, a mai declarat Macron.

Premierul Italiei, Paolo Gentiloni, a declarat că are în vedere apărarea UE și a unității ei, dar și apărarea intereselor naționale ale țării sale, atât la nivel economic, cât și în ceea ce privește drepturile italienilor din Marea Britanie.

Prim-ministrul Belgiei, Charles Michel, a declarat că țara sa are una dintre cele mai strânse legături economice cu Marea Britanie, dar că un acord comercial trebuie să fie echilibrat între drepturi și obligații, iar „aranjamentele din trecut trebuie onorate”.

Negociatorul UE pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a spus că „acordul de retragere va fi un act de drept al Uniunii”: „Un act de drept al Uniunii este controlat, în mod natural, de Curtea Europeană de Justiție. Este simplu. Acordul de retragere nu va fi în afara tratatelor. Deci, în mod automat, instanța de judecată este cea competentă.”

Manfred Weber (foto3), liderul celui mai mare grup politic din Parlamentul European (PPE), a avertizat Marea Britanie că consecințele Brexit vor avea un impact asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor săi și că UE ar putea fi „dură“ cu Marea Britanie.

Theresa May avertizează Uniunea Europeană despre ce se va întâmpla în lipsa unui acord post-Brexit

Rezoluția UE, primul răspuns al Uniunii la declanșarea Brexit. Încep problemele pentru Marea Britanie

Theresa May declanșează Brexit. Ce spun specialiștii. Elena Păduraru-Rees: „ Fiecare persoană are o situație particulară”

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a primit scrisoarea de retragere: „Deja ne e dor de Marea Britanie”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Brexit. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni vine în Marea Britanie pentru a discuta cu comunitatea

Un preot anglican octogenar se căsătorește cu un român de 24 de ani