in

Se caută amânarea Brexit? UE este dispusă să extindă termenul

Uniunea Europeană este dispusă să ia în considerare extinderea termenului de aplicare a Articolului 50 din Tratatul UE ce prevede ieșirea Marii Britanii din UE la 29 martie 2019.

Premierul britanic Theresa May merge la Bruxelles, pe 13 decembrie, la două zile după ce acordul pe tema Brexit va fi supus aprobării parlamentului britanic.

May insistă că Marea Britanie va părăsi UE pe 29 martie 2019, dar mai multe surse europene, citate de The Telegraph, susțin că liderii UE sunt deschiși ideii de a extinde termenul de aplicare a Articolului 50, dacă asta înseamnă evitarea unui Brexit fără acord.

Totul depinde de votul parlamentului britanic din 11 decembrie.Șansele premierului de a câștiga votul de marțea viitoare au fost diminuate, miercuri, după ce Guvernul a publicat un document cu recomandări legislative privind acordul, ce avertiza că Marea Britanie ar putea fi legată de UE pentru totdeauna, dacă Irlanda va rămâne în uniunea vamală.

Recomandările legislative, pregătite de procurorul general Geoffrey Cox, atrag atenția că Irlanda de Nord și Marea Britanie vor fi supuse unor regimuri vamale diferite, creându-se astfel o graniță între cele două state.

Liderii din UE s-au exprimat în favoarea „unei relații cât mai strânse posibil” cu Londra după Brexit. Acordul prevede o perioadă inițială de tranziție până la finele anului 2020, timp în care aproape nimic nu se va schimba în relațiile dintre Regatul Unit și UE.

Ulterior, dacă perioada de tranziție nu se va prelungi (cu unul sau cel mult doi ani), Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală cu UE în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere privind un alt tip de relații.

Apropierea Brexit afectează vânzările de autoturisme noi. „Dacia” continuă să se vândă bine în Marea Britanie

Curtea Europeană de Justiție, decizie istorică: Marea Britanie poate opri Brexit-ul prin revocarea unilaterală a articolului 50