in

Se votează Legea Brexit. Ce le-a transmis Theresa May parlamentarilor conservatori

Premierul britanic Theresa May a discutat noaptea trecută cu rebelii conservatori în încercarea de a înăbuși o revoltă asupra planurilor pentru Brexit, scrie Daily Express.

Parlamentarii se pregătesc pentru o serie de voturi critice cu privire la proiectul de lege a guvernului pentur Brexit, titrează și The Independent. Potrivit acestei publicații, guvernul speră să răstoarne cele 14 amendamente la legea de retragere din UE propuse de Camera Lorzilor, însă riscul unei rebeliuni a conservatorilor arată  că se așteaptă o serie de voturi la limită.

Cea mai controversată problemă se concentrează asupra amendamentului care ar da Parlamentului un „vot semnificativ” asupra înțelegerii finale a Brexit negociată la Bruxelles.

Acest amendament are acum cea mai mare șansă să treacă, după ce Theresa May a fost de acord cu un compromis de ultimă oră cu potențialii rebeli în ceea ce privește uniunea vamală.

Ea i-a îndemnat pe conservatori să demonstreze țării că sunt uniți în hotărârea lor de a face Brexit și i-a avertizat că votul împotriva guvernului ar submina negocierile.

Primul ministru a reușit să facă un compromis pentru a încerca să oprească parlamentarii pro-Bruxelles, care vor vota împotriva guvernului.

Pe de altă parte, miniștrii se tem că multe dintre clauzele depuse de colegii care au susținut rămânerea în UE ar putea pune bazele dezmembrării sau chiar renunțării la Brexit.

Theresa May a cerut conservatorilor să se unească în spatele guvernului într-un semn de hotărâre în negocierile privind o viitoare tranzacție comercială cu Bruxelles-ul.

„Sunt încrezătoare că pot obține o înțelegere care să ne permită să ajungem la propriile noastre tranzacții comerciale, având în același timp o frontieră cu UE, cât se poate de lejeră”, a spus May.

„Dar dacă amendamentele Lorzilor vor rămâne în picioare, această poziție de negociere va fi subminată”, a avertizat ea.

Legea Brexit se întoarce în Camera Comunelor. Theresa May: „Amendamentele lorzilor sunt inacceptabile”

Cristina Dobre (Fundația Lufkin): «Nu au mai existat valuri masive de plecări din România»

Europarlamentar român către doi colegi britanici pro-Brexit: „Plecați acasă!”