in

The Independent: Theresa May demisionează pe 10 iunie. Cine se pregătește să o înlocuiască

Premierul britanic, Theresa May, a anunțat că demisionează ca ofertă finală pentru a trece proiectul de lege al acordului Brexit, însă aceasta nu va mai fi luată în considerare având în vedere dezastrul electoral al Partidului Conservator de la alegerile europene de ieri, 23 mai.

Primul-ministru se va întâlni astăzi, 24 mai, cu Sir Graham Brady, președintele Comisiei 1922 a parlamentarilor conservatori, pentru a-și discuta viitorul în urma discuțiilor dintre ea și miniștrii cabinetului său, scrie The Independent.

Surse din comisie, citate de publicația britanică, au declarat că se așteaptă ca data 10 iunie să fie data la care Theresa May va demisiona efectiv din funcția de lider al conservatorilor, dar poate să rămână în funcția de interimar până la alegerea unui nou lider.

Când David Cameron a demisionat în urma rezultatului referendumului în iunie 2016, alegerea unui nou lider a fost inițial planificată la începutul lunii septembrie a acelui an – dar May a devenit premier la 13 iulie.

Conservatori vor să o schimbe pe Theresa May. Cine este favorit pentru postul de prim-ministru al Marii Britanii

Cum termenul limită pentru acordul de retragere expiră la 31 octombrie, ar putea fi o cursă scurtă pentru alegerea unui nou lider sau un război de durată în cadrul partidului, apreciază Associated Press.

Editorul politic al BBC, Laura Kuenssberg, a declarat că o cursă pentru conducerea partidului va “începe” probabil pe 10 iunie, sugerând că Theresa May va demisiona la acea dată.

Kuenssberg a spus că vor fi mai mult de 10 candidați, printre care Andrea Leadsom, Matthew Hancock și Michael Gove, însă l-a descris pe Boris Johnson drept câștigător clar, dar a adăugat că astfel de curse au uneori un rezultate imprevizibile.

Theresa May şi-ar putea anunţa demisia din funcţia de premier
Guvernul britanic publică acordul de retragere semnat cu Uniunea Europeană. Se pregătește al doilea REFERENDUM?

Dezastru pentru conservatori la alegerile pentru Parlamentul European. Deputat conservator: „Luăm ZERO locuri”