in

Theresa May: „95% din acordul pentru Brexit este stabilit”

Premierul britanic Theresa May a transmis presei punctele principale ale discursului său din Camera Comunelor, de luni, 22 octombrie, pe care îl va încheia spunând:  „Luând toate aceste lucruri în considerare, 95% din acordul privind Brexitul și protocoalele sale au fost stabilite”.

Prim-ministrul va face declarațiile în acestă după-amiază, după ce a fost criticată de membri ai Partidului Conservator pe motiv că nu a făcut progrese semnificative, în afară de faptul că s-a arătat dispusă să prelungească perioada de tranziție.

May intenționează să sublinieze progresul făcut în toate capitolele la care s-a ajuns la un consens, printre care și banii pe care Regatul Unit va trebui să îi plătească blocului european – 39 de miliarde de lire sterline, o perioadă de implementare până la sfârșitul lui 2020 și recunoașterea drepturilor cetățenilor europeni care stau în Marea Britanie.

Acordul acoperă tratatul pe care Marea Britanie îl va semna cu Uniunea Europeană pentru a încheia procesul de separare, până pe 29 martie 2019. May va afirma că „cea mai mare parte” a textului este acum clară.Totuși, rămân două chestiuni esențiale nerezolvate: cum să se asigure că soluția de rezervă pentru a se evita o graniță strictă cu Irlanda are un termen limită și că acest lucru nu va permite ca Irlanda de Nord să fie separată de Marea Britanie.

Ministrul britanic însărcinat cu ieșirea din UE, Dominic Raab, s-a declarat deschis unei eventuale prelungiri a perioadei de tranziție după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cu condiția ca ea să fie scurtă și să fie însoțită de o „ușă de ieșire”.

Theresa May mai primește o lună de la Bruxelles ca să își facă temele pentru Brexit. „Progresele sunt insuficiente”

Român de 64 de ani, hoț în Blackburn. Păcălea pensionarii și le fura banii și bunurile

Londra. Protest uriaș împotriva Brexit. Peste jumătate de milion de oameni, în stradă