in

UE propune Marii Britanii prelungirea perioadei de tranziție post-Brexit. Ce răspuns a dat Theresa May

theresa

Una dintre opțiuni este prelungirea perioadei de tranziție cu un an”, adică până la 31 decembrie 2021, au declarat doi diplomați UE pentru AFP.

Propunerea vine pentru a oferi mai mult timp în vederea soluţionării problemei frontierei irlandeze, principalul obstacol în discuții, potrivit celor doi.

Premierul britanic Theresa May ajunge miercuri seara la Bruxelles, în plin blocaj al negocierilor, pentru a participa la ceea ce se vehiculează a fi un summit „al adevărului”, cu mai puțin de șase luni înainte de ieșirea Regatului Unit din UE, prevăzută pentru 29 martie 2019.

În vederea soluționării problemei irlandeze, Regatul Unit propune să rămână aliniat reglementărilor vamale ale Uniunii până la semnarea unui acord de liber-schimb mai larg, pentru a evita controlul mărfurilor la frontiere.

Propunerea lui Michel Barnier, prezentată miniștrilor de Externe din UE ar permite să se câștige timp în vederea negocierii acestui acord comercial.

„Ceea ce a spus foarte clar Michel Barnier este că partea europeană este pregătită să ofere mai mult timp în perioada de tranziție, în vederea găsirii unei soluții alternative la «plasa de siguranță»”, a comentat miercuri, la BBC, ministrul irlandez de Externe Simon Coveney.

Guvernul britanic nu solicită o prelungire a perioadei de tranziție post-Brexit, relatează BBC, după ce Uniunea Europeană a anunțat că este pregătită să ofere extinderea acestei perioade cu un an.

Biroul premierului britanic Theresa May a exclus prelungirea perioadei de tranziție, deși unii membri ai guvernului au susținut posibilitatea ca aceasta să fie prelungită cu un an.

Theresa May anunță noi reguli în Marea Britanie: „Vom pune capăt o dată pentru totdeauna liberei circulații”

Un nou referendum în Marea Britanie ar duce la rămânerea în UE

Donald Tusk: `Scenariul unui Brexit fără acord, mai probabil ca niciodată`