in

UE se pregătește să definească Gibraltarul drept „colonie” britanică

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a aprobat miercuri, 3 martie, un proiect de lege care definește Gibraltarul ca fiind o „colonie” a Marii Britanii, decizie calificată drept „complet nepotrivită” de către autoritățile de la Londra, potrivit Euronews.

Proiectul a fost aprobat cu 38 de voturi pro și opt împotrivă după săptămâni de negocieri și după retragerea controversată a calității de raportor a europarlamentarului britanic Claude Moraes. Acesta a declarat că înlocuirea sa a venit „după o lungă campanie de intimidare”.

Documentul include o notă de subsol care stipulează că „Gibraltarul este o colonie a Coroanei Britanice. Există o controversă între Spania și Marea Britanie cu privire la suveranitatea asupra Gibraltarului, un teritoriu pentru care trebuie găsită o soluție în acord cu rezoluțiile Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite”.

Parlamentul European urmează să voteze proiectul joi pentru ca legea să intre în vigoare până pe 12 aprilie, noul termen-limită pentru Brexit.

Europarlamentarul spaniol Esteban Gonzalez Pons a declarat că acest document arată că Spania „a obținut sprijinul instituțiilor europene în disputa legată de Gibraltar”.

„Gibraltarul este parte a familiei Marii Britanii și are o relație constituțională matură și modernă cu Marea Britanie. Acest lucru nu se va schimba ca urmare a ieșirii noastre din UE. Toate părțile ar trebui să respecte dorința cetățenilor din Gibraltar de a fi britanici”, se mai arată în comunicat.

Teritoriul este administrat de Marea Britanie începând cu anul 1704, iar în prezent are statutul de „teritoriu britanic de peste mări”. Spania a încercat în repetate rânduri să recupereze suveranitatea asupra Gibraltarului și chiar a propus un acord bilateral prin care să aibă suveranitate comună cu Marea Britanie, acord respins de Londra. Locuitorii teritoriului au respins, printr-un referendum organizat în 2002, o eventuală propunere de suveranitate comună.

Sursa: Mediafax

Condiţii inumane la un spital din România: patru pacienţi în pat, saloane degradate, uşi legate cu lanţuri

O tânără renunță la cetățenia română, după ultimul drum acasă: „Aş lua pe toată lumea dragă de acolo”