in

Vezi VIDEO – Incident militar în Gibraltar între spanioli și britanici. Ministrul de Externe spaniol: „Navele se aflau în apele spaniole”

Guvernul spaniol apără incursiunea unei navei de război a acestei țări și susține că navele comerciale britanice din apropiere de Gibraltar erau, de fapt, în apele teritoriale spaniole.

Madridul a anunțat că navele respective au părăsit zona după ce au fost contactate de nava de război spaniolă.

Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că o navă a Marinei spaniole, Tornado, efectua, duminică, o procedură standard de patrulare. Borrell a declarat la Bruxelles: „Tornado a apelat trei nave comerciale care încălcau legislația privind securitatea maritimă staționând în apele teritoriale spaniole”.

„Acele nave au răspuns cererilor Tornado și au abandonat zona”, a adăugat ministrul de Externe spaniol.

Guvernul din Gibraltar are o altă interpretare a evenimentelor.

Potrivit instituției menționate, nava de război spaniolă a încercat să comande navelor comerciale care ancoraseră în apele britanice din apropiere de Stâncă, duminică, dar a fost alungată de marina regală britanică și a navigat departe.

Niciuna din părți nu a menționat naționalitatea navelor comerciale.

Disputa s-a aprofundat atunci când ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a declarat, luni: „Vom fi mereu acolo pentru a ne apăra interesele suverane și pentru a apăra interesele naționale ale Marii Britanii”.

Șeful Guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo, a declarat: „Oricine crede în ordinea juridică internațională bazată pe reguli va fi fost șocat de acțiunile medievale și don quijotice ale navei militare spaniole în weekend. Acest comportament copilăresc a fost nejustificat, chiar dacă a fost o decizie luată pe loc sau un ordin venit de sus”.

Picardo a adăugat: „Oamenii din Gibraltar nu vor fi hărțuiți acum sau după 29 martie”.

Tensiunile asupra apelor teritoriale au erupt adesea între nave spaniole și britanice în jurul Gibraltarului.

Incident în apele Gibraltarului. O navă de război spaniolă a amenințat mai multe nave comerciale britanice

Încă o mare companie de autoturisme închide fabrica din Marea Britanie. Mii de oameni rămân fără slujbe