Menu
in

A început bătălia pe voturile românilor din diaspora

Participanţii la Forumul Românilor de Pretutindeni au primit în mape proiectul de lege privind votul prin corespondenţă. Proiectul a fost lăudat de Teodor Baconschi şi Roberta Anastase. Eugen Tomac, şeful DRP, a spus că dacă românii din diaspora vor vota, statul român îi va sprijini mai mult.

Printre documentele aflate în mapele oferite participanților la eveniment s-a aflat și proiectul de lege referitor la exercitarea votului prin corespondență, depus la Parlament. Referitor la acest proiect, ministrul Baconschi a menționat că au fost primite la MAE “sute de e-mailuri” cu reacții pozitive din partea românilor din străinătate. “Știu că este așteptată de ani de zile, cred că va primi suportul cetățenilor români din alte state”, a spus șeful diplomației. Pe aceeași temă, președintele Ca merei Deputaților, Roberta Anastase, a declarat că legea votului prin corespondență este “un act așteptat de diaspora românească de 20 de ani” și că de această lege vor beneficia românii, “și nu un partid sau altul”. “Cine se teme de votul prin corespondență? (…) Am auzit diverse opinii despre cine va beneficia de această lege. De această lege vor beneficia românii și nu un partid sau altul. Legea e o soluție dreaptă pentru cei peste trei milioane de români ce au ales să trăiască în afara țării. Cine se teme de votul prin corespondență, se teme de fapt de opțiunea în sine a românilor. Așa se vede că deciziile dure de reformă ale statului sunt aprobate și de cei care trăiesc la Roma, Londra sau Madrid”, le-a spus Anastase participanților la forum. Ea a apreciat că prin legea votului prin corespondență se va face “un gest de reparație morală pentru românii plecați în afară, dar conectați la realitățile românești”, arătând că acum doar 5% din românii din diaspora votează.

Vot contra sprijin



Secretarul de stat Eugen Tomac a spus că românii din străinătate trebuie să meargă la vot pentru ca statul român să-i poată sprijini mai mult. “Revin la un subiect de maximă actualitate pe care Guvernul îl susține, și aici mă refer la proiectul votului prin corespondență. Cred că sprijinul pe care poate să-l ofere în viitor statul român va fi mult mai mare dacă dumneavostră, în calitate de lideri ai românilor aflați peste hotare îi veți convinge pe conaționalii noștri să se prezinte la vot, indiferent cum votează. Cu cât mai mare va fi procentul cetățe nilor români care se prezintă la urne în timpul competițiilor electorale, cu atât mai mare va fi spriijinul pe care statul român poate să-l acorde românilor, indiferent unde locuiesc. Vă invit să priviți acest lucru ca pe o normalitate, pentru că de foarte multe ori parcă ne-am temut să ne asumăm anumite angajamente în relația cu statul român sau statul român în relația cu dumneavoastră”, le-a spus Eugen Tomac celor prezenți la Forumul Românilor de Pretutindeni.


Ce spune proiectul

În mapele primite de către invitați s-a aflat și proiectul de lege privind votul prin corespondență. Proiectul a fost inițiat de Ministerul de Externe și se adresează cetățenilor români care au drept de vot conform legislației române și au domiciliul sau reședința în străinătate. Potrivit proiectului, românii din străinătate care doresc să voteze prin corespondență trebuie să adreseze în acest sens o cerere de înscriere în registrele electorale la misiunea diplomatică a României din statul de domiciliu sau reședință. Cererea trebuie adresată cu cel puțin 30 de zile înaintea datei scrutinului. Cu cel puțin 15 zile înainte de ziua scrutinului, misiunea diplomatică va transmite, pe cheltuiala MAE, prin poștă și cu confirmare de primire, fiecărui cetățean român înscris în registrul electoral, documentele necesare exercitării votului prin corespondență: buletin de vot, plic interior, certificat de alegator, plic exterior și instrucțiuni cu privire la procedura exprimării votului prin corespondență. Alegătorul trebuie să trimită apoi plicul pe cheltuiala lui, cu opțiunea sa de vot, înapoi la misiunea diplomatică, tot prin poștă. Proiectul legii votului prin corespondență, propus de către Teodor Baconschi, a fost aspru criticat de către opoziție. De asemenea, și UDMR, partener al PDL în coaliția de guvernare, se opune adoptării acestuia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version