Menu
in

A vrut să intre legal în Marea Britanie, dar nu a fost lăsat de autorități. Avocat: „Mi-au spus că Marea Britanie nu este în UE”

Un eveniment care readuce în discuție comportamentul agresiv și xenofob al angajaților Ministerului de Interne din Marea Britanie a avut loc, pe 9 februarie, la vama din portul Calais, Franța. Avocatul Emil Mihai Lixandru, membru al Baroului București și de doi ani al Baroului din Anglia și Țara Galilor, ne-a declarat că se afla la graniță, însoțit de soțul mamei sale, care dorea să viziteze Marea Britanie.

Acesta este cetățean turc, însă, în conformitate cu legislația europeană și britanică, nu are nevoie de viză pentru această țară, în calitate de soț al unui cetățean din Spațiul Economic European.



Conform avocatului Lixandru, acest fapt este stipulat atât în Directiva 2004/38/EC Art. 5 alin. 2 şi Art. 10 alin. 1, cât și în Legea internă Britanică [The Immigration (European Economic Area) (Amendment) (No. 2) Regulations 2013] prevede în Regulamentul Nr. 11 Art. 6 alin. a paragraf 2 (b).

Mai mult decât atât, cetățeanul turc a trecut fără probleme de polițiștii de frontieră francezi, care știau exact despre ce este vorba și cărora le-a prezentat pașaportul și cartea de rezidenţă SEE pentru membrii de familie, împreună cu permisul de şedere.

Consultații juridice gratuite oferite de avocatul Emil Mihai Lixandru

„Noi am respectat aceste condiţii şi am prezentat autorităţilor britanice documentele solicitate, aşa cum este specificat în lege”, a declarat Lixandru. „Cu toate acestea, cei de la U.K. Border Agency au refuzat să îi permită domnului Altîn Mehmet intrarea în Marea Britanie, ne-au tratat cu indiferenţă, ne-au pus într-o ipostază foarte proastă, au fost aroganţi şi agresivi.

„Au spus că domnul Altîn este cetăţean turc şi are nevoie de viză. Le-am arătat legea (moment în care au spus că nu îi interesează ce scrie în lege – mai mult au adăugat că U.K. nu este membră U.E.) şi le-am menţionat că există excepţie de la regula  vizei atâta timp cât acel cetăţean turc (în speţa de faţă domnul Mehmet Altîn) este căsătorit cu un cetăţean european.

Conform avocatului, cei de la Agenția de Frontieră britanică au amenințat că îl pot aresta pe Altîn Memet. Fiind foarte târziu, a mai spus Lixandru, nu a mai prins feribotul cu care trebuia să revină în Marea Britanie, pentru că nu își putea lăsa ruda acolo, mai ales că acesta nu știe limba franceză și era deja speriat de ceea ce se întâmplase la frontieră.

Uniți împotriva discriminării. Românii și bulgarii și-au strigat nemulțumirile la ușa lui Cameron

Am mers puţin pe jos, până la autostradă, încercând să facem autostopul pentru a ajunge în Paris, unde intenţionam să depunem o plângere la consulat, însă nimeni nu a vrut să oprească, nu era nici un autobuz care să circule non-stop, iar afară ploua şi bătea vântul”, a povestit avocatul.

„Mai mult, lângă port nu este hotel sau un alt loc unde să poţi înopta, aşa că am petrecut noaptea în port, fără hrană şi în frig. A doua zi de dimineaţă am revenit în zona vamală Britanică solicitând iarăşi admiterea în Marea Britanie.”

Emil Mihai Lixandru, avocat


„Din nou am fost refuzaţi, însă de această dată cel puțin ofiţerul a ascultat opinia şi sugestiile mele. Cu toate acestea, i s-a spus domnului Altîn că va fi amprentat şi fotografiat la zid, precum infractorii. Eu am sugerat că sunt avocat, însă am fost avertizat că dacă voi mai menţiona acest lucru s-ar putea să am probleme, căci ei pot considera lua afirmaţie ca pe o ameninţare.”

Avocatul Emil Mihai Lixandru a mai spus că pregătește o plângere și a dorit ca acest eveniment să ajungă în atenția publicului pentru a se cunoaște modul în care cetățenii români și membrii familiilor acestora sunt tratați de către autoritățile britanice.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version