in

Acordul comercial între UE și Marea Britanie, ratificat de Parlamentul European: „Un eșec pentru ambele părți”

Acordul comercial post-Brexit încheiat de Regatul Unit și Uniunea Europeană a fost votat de Parlamentul European, depășind-se astfel ultimul obstacol în calea ratificării depline a documentului. Este oficial! Acordul comercial între UE și Marea Britanie a fost aprobat de Parlamentul European.

Documentul de 1.250 de pagini a fost adoptat cu 660 voturi pentru, cinci voturi împotrivă și 32 de abțineri.

Informația a fost confirmată și de euro deputatul Guy Verhofstadt. ”@Europarl aprobă acordul comercial și de cooperare UE-Regatul Unit! Primul acord comercial din istorie ce ridică bariere & elimină libertăți? Un eșec pentru ambele pârți, dar mai bun decât nimic”, a scris pe Twitter fostul premier belgian.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat votul din Parlamentul European şi a subliniat că punerea în practică a acordului comercial dintre UE și Regatul Unit este esențială.

”TCA (Acordul comercial şi de cooperare) marchează întemeierea unui parteneriat solid şi apropiat cu Regatul Unit. Implementarea fidelă este crucială”, a scris Von der Leyen într-un tweet.

Liderii UE au semnat acordul comercial cu Regatul Unit. Boris Johnson: „Rămânem cel mai bun prieten şi aliat”

La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a accentuat că Regatul Unit rămâne un ”prieten şi partener important” al Uniunii Europene.

„Salut sincer rezultatele votului Parlamentului European asupra acordului comercial şi de cooperare între UE şi Regatul Unit. El marchează un pas înainte major în relaţiile UE-Regatul Unit şi deschide o nouă eră. UE va continua să lucreze constructiv cu Regatul Unit ca prieten şi partener important”, a scris demnitarul european pe Twitter.

Votul Parlamentului European pune capăt unei perioade de peste patru ani de negocieri şi dezbateri dificile legate de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, organizație din care țara a făcut parte timp de 47 de ani.

Unda verde dată de eurodeputați pentru acordul comercial convenit in extremis pe 24 decembrie anul trecut a devenit urgentă, întrucât aplicarea cu titlu provizoriu a textului expiră vineri, 30 aprilie, iar Regatul Unit exclusese orice eventuală prelungire.

Votul, după o dezbatere de cinci ore, a fost însoţit de supunerea la vot a unei rezoluții fără caracter obligatoriu, în care aleșii europeni califică Brexitul drept o ”eroare istorică”.

Relațiile dintre Londra și UE au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piața unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.

În privinţa schimburilor comerciale, exporturile europene spre Regatul Unit au scăzut cu 20,2%, în timp ce importurile europene de produse britanice s-au redus cu 47% în cursul primelor două luni din 2021, potrivit Eurostat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român asemănat cu Jekyll și Hyde în Anglia. A fost achitat de două acuzații de viol

Boris Johnson a făcut o criză de nervi în parlament. Opoziția l-a numit „mincinos în serie”