in

Acordul de retragere a Marii Britanii din UE nu poate fi redeschis

UE nu va redeschide acordul de retragere a Marii Britanii, nici măcar în ce privește controversata prevedere a așa-numitei „plasă de siguranță” („backstop”), a declarat negociatorul-șef al UE, Michel Barnier.

Acesta a declar însă că există soluții alternative la acest mecanism, ce ar putea fi discutate după ieșirea Londrei din UE, transmite Reuters.

Este evident că acordul de retragere nu poate fi redeschis. Backstop este singura soluție funcțională de a aborda chestiunea frontierei irlandeze astăzi. UE (este) pregătită să lucreze la soluții alternative în timpul tranziției”, a scris Barnier pe Twitter, după o întrevedere cu premierul olandez Mark Rutte, la Haga.

Parlamentarii britanici i-au cerut premierului britanic Theresa May să renegocieze acordul Brexit pentru a înlocui mecanismul de “backstop” – clauză ce prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală și în piața unică europeană până când Londra și Bruxellesul vor găsi o soluție mai bună care să împiedice reapariția unei frontiere fizice între Irlanda și Irlanda de Nord.

Marea Britanie urmează să iasă din UE la 29 martie, dar acordul de retragere, pe care majoritatea parlamentarilor britanici refuză să-l ratifice, ar menține relațiile actuale pentru o perioadă de tranziție până cel puțin la sfârșitul anului viitor și, posibil, pentru încă doi ani.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]


Ministrul de Externe al Marii Britanii, vizită în România: „Brexit-ul nu poate fi oprit”

Brexitul lovește puternic economia britanică. A început marele exod al băncilor și companiilor mari din Londra