Menu
in

Administraţia Obama sfătuieşte Marea Britanie să rămână în UE



Philip H Gordon (foto), secretarul adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice al administraţiei Obama, a declarat că Marea Britanie îşi riscă relaţia cu America dacă va părăsi Uniunea Europeană. Mai mult de atât, riscă să fie marginalizată în comunitatea internaţională.

“Apreciem vocea puternică a Mării Britanii într-o Uniune Europeană la fel de puternică”, a declarat ieri Philip H Gordon, în timpul unei vizite la Londra în care i-a întâlnit pe miniştri. „Avem o relaţie în plină dezvoltare cu Uniunea Europeană ca instituţie, care are o voce tot mai puternică în lume şi ne dorim să existe o voce britanică la fel de puternică în cadrul acestei instituţii”, a continuat acesta.

Declaraţiile publice ale lui Gordon dezvăluie nivelul de preocupare al administraţiei Obama asupra referendumului privind părăsirea UE, aflat în discuţie în momentul de faţă.

Referitor la referendumul privind ieşirea din UE, primarul Londrei ar fi preferat că acesta să se organizeze cât mai repede şi a declarat că nu crede că ieşirea din UE ar fi sfârşitul lumii. Preşedintele francez Francois Hollande a subliniat însă că UK nu poate alege doar legile care o avantajează dintr-un meniu UE “a la carte” şi că e timpul să înţeleagă: calitatea de membru UE este pe viaţă.

Philip Gordon a insistat în cadrul discursului său că SUA ar fi afectată negativ dacă Marea Britanie ar părăsi UE: “Uniunea Europeană este un partener esenţial pentru Statele Unite în ceea ce priveşte problemele globale, iar vocea Marii Britanii în cadrul aceste instituţii este extrem de apreciată.

Marea Britanie a fost mereu un partener special al Statelor Unite – care împărtăşeşte valorile noastre, interesele noastre şi are de oferit resurse semnificative în cadrul parteneriatului. Existenţa sa în UE este mai importantă decât cea a oricărei alte tari membre pentru Statele Unite”.

Oamenii de afaceri britanici l-au avertizat deja pe primul ministru că Marea Britanie poate pierde până la £25 miliarde de lire din impozite anual dacă UK va părăsi UE, impozite care provin din afaceri ce sunt uşor de mutat din Marea Britanie.

Întrebat ce părere are despre comentariile oamenilor de afaceri britanici în ceea ce priveşte referendumul şi intenţia UK de a părăsi UE, Gordon a declarat că înţelege reţinerile şi îngrijorarea acestora. Apoi şi-a încheiat discursul subliniind încă o dată faptul că interesul Statelor Unite este să vadă o Uniune Europeană care are ca pion principal Marea Britanie şi că rămâne la latitudinea britanicilor să decidă ce este în interesul lor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version