Menu
in

Alegeri „în ceață” în UK. Theresa May pierde majoritatea, dar nu vrea să demisioneze

Conservatorii au cele mai multe mandate, în urma alegerilor generale anticipate de ieri, 8 iunie, din Marea Britanie, dar au pierdut cel puțin 15 locuri în Camera Comunelor.



Potrivit BBC, Partidul Laburist, condus de Jeremy Corbyn, a câștigat aproximativ 30 de mandate în plus.

Partidul Conservator nu a reușit să ajungă la 326 de mandate necesare pentru a forma majoritatea în Camera Comunelor. După numărarea voturilor din majoritatea circumscripțiilor, conservatorii aveau 315 mandate, cu 12 mai puține decât în urmă cu două zile, iar laburiștii obținuseră 29 de mandate în plus față de precedentul legislativ. Predicțiile ținând cont de voturile din legislatura trecută acordă 319 mandate conservatorilor, 261 laburiștilor, 35 de mandate merg la Partidul Național Scoțian și 12 la liberal democrați.

Astfel, SNP pierde 21 de locuri în parlament, ceea ce scoate din ecuație aproape complet un al doilea referendum pentru independența Scoției.

De asemenea, Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord a câștigat 10 mandate și și-a exprimat dorința de a participa la guvernare alături de conservatori.

Principalul perdant este însă liderul conservator și actual prim ministru, Theresa May. Ea nu a reușit să obțină mandatul mai puternic pe care îl viza în perspectiva negocierilor legate de Brexit, aruncând scena politică britanică în incertitudine, iar viitoarele discuții cu Uniunea Europeană se află acum într-un impas.

Premierul britanic va susține o declarație la ora 10:00, ora Londrei. Surse din cadrul guvernului, citate de BBC, afirmă că Theresa May nu are de gând să demisioneze, așa cum i-a cerut liderul laburist Jeremy Corbyn.

Oricum ne aflăm în fața a ceea ce britanicii numesc un „hung parliament”, o traducere aproximativă ar fi „parlament suspendat”. Asta înseamnă că niciunul dintre partide nu a reușit să obțină majoritatea.

Expresia provine de la termenul justiției anglo-saxone „hung jury”, adică „juriu suspendat” și definește situația în care jurații nu se pot decide asupra unui verdict și este necesară rejudecarea cauzei.

În alegerile din Marea Britanie, acest rezultat nu declanșează automat alte alegeri. În schimb, partidul cu cel mai mare număr de locuri – în acest caz cel Conservator – va încerca să formeze un guvern de coaliție cu unul dintre partidele mai mici, arată CNN.

Cel de-al doilea partid – Laburist – poate de asemenea să înceapă discuții paralele pentru a încerca să-și formeze o coaliție proprie și a ajunge la numărul magic de 326. Dacă nimeni nu poate ajunge la o înțelegere, se va încerca formarea unui guvern minoritar, însă în situația actuală este puțin probabil ca acesta să poată trece legi în parlament.

Alegeri în Marea Britanie. Sondajul la urne arată un dezastru pentru Theresa May

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version