Pe 6 mai, locuitorii din Marea Britanie votează la alegerile locale organizate cu un an întârziere.
Este un test major pentru premierul Boris Johnson și unitatea Regatului Unit, pentru că separatiștii speră la o victorie răsunătoare în Scoția, ceea ce ar putea deschide calea unui nou referendum de autodeterminare, notează AFP.
Alegerile, amânate cu un an de zile din cauza pandemiei, cheamă la urne circa 48 de milioane de alegători, pentru a reînnoi aproximativ 5.000 de mandate în 143 de consilii locale din Anglia. În plus, va fi ales un nou primar al Londrei și vor fi desemnate noi parlamente regionale în Țara Galilor și Scoția.
Votanții sunt așteptați între orele 06:00 și 21:00 GMT, iar rezultatele sunt așteptate treptat vineri și pe tot parcursul weekendului.
Pentru Scoția, alegerile locale ar putea fi decisive pentru viitorul acestei națiuni cu 5,5 milioane de locuitori din cadrul Regatului Unit.
Dacă separatiștii la putere câștigă majoritatea în parlamentul local, premierul Nicola Sturgeon, șefa Partidului National Scoțian (SNP), intenționează să facă presiuni asupra Guvernului condus de Boris Johnson pentru a putea organiza un nou referendum de independentă.
În 2014, 55% dintre scoțieni au ales să rămână în Marea Britanie. Un argument invocat de premierul conservator Boris Johnson, având ultimul cuvânt pentru a se opune ferm unei noi consultări care, în opinia sa, poate avea loc numai “o dată la o generație”.
Partizanii unui nou referendum subliniază că ieșirea Marii Britanii din UE, căruia 62% dintre scoțieni i s-au opus, a schimbat miza. La fel ca și pandemia, care ar fi stimulat popularitatea liderului Nicola Sturgeon, creditată cu o bună gestionare a crizei.
După luni de sondaje care promiteau o creștere a SNP și o majoritate în favoarea independenței, partidul ar putea fi, totuși, deziluzionat. Un sondaj realizat de Savante ComRes pentru The Scotsman i-a prezis cel mai slab scor de la venirea sa la putere, în 2007, cu 59 de locuri (-2) din 129.
În lipsa unei majorități proprii, formațiunea se va putea baza însă pe Verzi și pe noul partid Alba al fostului lider scoțian Alex Salmond, de asemenea separatist.
Alegerile sunt un test și pentru liderul opoziției laburiste, Sir Keir Starmer, al cărui partid se vede în fața urnelor pentru prima dată de când el a preluat conducerea în aprilie 2020 după înfrângerea istorică la alegerile legislative.
„Luptăm pentru fiecare vot”, a declarat miercuri cel care a promis că va ridica Partidul Laburuist din nou în picioare. „Oricare va fi rezultatul, îmi voi asuma responsabilitatea”, a subliniat Starmer.
Boris Johnson rămâne pe primul loc în sondaje, în pofida mai multor scandaluri, inclusiv cel legat de finanțarea renovării apartamentului său oficial, și a unui bilanț foarte grav al pandemiei – peste 127.500 de morți.
Miza se concentrează mai ales în jurul Hartlepool, bastion laburist din nord-estul Angliei susceptibil să se îndrepte acum către conservatori, prin alegerea noului deputat, după demisia parlamentarului în exercițiu, acuzat de hărțuire sexuală.
La Londra, laburiștii se află într-o poziție mult mai bună. La cinci ani după ce a devenit primul primar musulman al unei mari capitale occidentale, Sadiq Khan este dat câștigător pentru al doilea mandat, cu mult înaintea conservatorului Shaun Bailey.