Theresa May s-ar putea confrunta cu o „opoziție foarte serioasă” din partea Uniunii Europene, în încercarea de a redeschide acordul de retragere Brexit, a declarat ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache.
Acesta a avertizat și că „starea de spirit nu este în mod esențial pozitivă în rândul multor parteneri europeni”. Dan Mihalache a răspuns întrebărilor adresate de parlamentarii scoțieni din Comisia Europa.
„Cred că Uniunea Europeană așteaptă acum pasul vostru, este rândul vostru. Vom vedea … cum să mă exprim … mingea este în terenul vostru”, a declarat ambasadorul cu privire la o eventuală redeschidere a negocierilor între UE și Marea Britanie.
„Nu cred că starea de spirit este foarte pozitivă într-unele dintre cercurile politice de la Bruxelles, din diverse motive, și ar putea exista o opoziție serioasă”, a mai spus acesta.
Mihalache a mai scos în evidență faptul că România consideră decizia Regatului Unit de a renunța la UE ca o „mare pierdere” și, de asemenea, a spus că Brexit ar putea fi „un simbol periculos” pentru celelalte 27 de state.
România a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni în vremuri „foarte complicate”, a mai spus ambasadorul României.
„Vă pot asigura din punctul de vedere al președinției române [a Consiliului UE] că vom acționa ca un mediator onest și vom încerca să orientăm dezbaterea între statele membre către o abordare pozitivă a relațiilor cu Regatul Unit, astfel încât să ajungem la o retragere ordonată a Regatului Unit”, a spus el.
„Pentru o generație mai în vârstă ca mine, care a experimentat regimul comunist, apartenența la Uniunea Europeană este o mare realizare a generației noastre politice”, a mai ținut să menționeze Dan Mihalache.
El a spus cum a ajuns la Londra chiar în ziua de după referendumul din 2016: „De atunci încerc să urmăresc această dezbatere despre Brexit și trebuie să mărturisesc … că uneori sunt foarte confuz.”
„Nu știu ce va fi în viitor, sunt atât de multe întrebări complicate, iar sentimentul meu este că timpul se trece foarte repede. Suntem în februarie acum, teoretic, mai este o lună până la retragerea oficială și nu există o soluție pe masă”, și-a exprimat îngrijorarea ambasadorul român.
Întrebat dacă o înțelegere ar putea fi finalizată înainte de data oficială de plecare, 29 martie, el a subliniat că acest lucru se află în mâinile Regatului Unit.
El a precizat: „Pentru România, Marea Britanie care părăsește Uniunea Europeană este o mare pierdere, a existat o colaborare excelentă între Marea Britanie și România în multe domenii, am ocupat aceleași poziții în politica externă, în politica de securitate, în cooperarea în probleme de poliție, în cooperare privind schimbul de informații. Atunci când Marea Britanie nu se va mai afla la masa rotundă a deciziilor din Uniunea Europeană, pentru noi înseamnă că vom pierde un aliat”.