in

Ambasadorul Jinga: „Ce pot face românii pentru Marea Britanie”

Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a publicat un editorial în cotidianul The Telegraph, în care relatează două evenimente de la Londra ce demonstrează, spune el, că românii din Marea Britanie sunt cu totul altfel decât scrie o partea a presei din Regat. Primul eveniment amintit de Jinga este cea de-a șasea Conferință a Studenților din România , Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie găzduită de Ambasada României pe 19 octombrie.

„Există 6.000 de studenți români în Marea Britanie”, scrie Jinga. „Tinerii români vin să studieze în universitățile britanice deoarece aici sunt unele dintre cele mai bune universități din lume și mulți studenți români sunt printre cele mai străluciți studenți de pe glob. Deci aceste creiere valoroase sunt dorite de către universități britanice. Inutil să spun că studenții români plătesc taxe pentru de a studia aici



Există, de asemenea, sute de profesori și cercetători români din universitățile britanice, în domenii precum lasere, medicină (un nou tratament pentru boala Alzheimer) sau chiar teleportarea de particule sub -atomice”, a mai arătat ambasadorul în articolul din The Telegraph.

Despre xenofobie și stereotipuri la Conferința Studenților, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din UK

Jinga amintește câteva dintre personalitățile prezente la Conferință, printre care Bill Rammell prorector la Universitatea din Bedfordshire și fost ministru pentru învățământul superior, Anne Marie Martin – director executiv al Consiliului Camerelor Britanice de Commerț din Europa , dr. Nigel Townson – Director al British Council România , Ray Breden – Președinte executiv al Camerei de Comerț Britanică Română.

Bill Rammell a recunoscut că studenții din România (250 la  Universitatea din Bedfordshire )  sunt excepționali. De asemenea,  Nigel Townson a vorbit despre traseul de 75 de ani de British Council în România . „Da , British Council este stabilit în România din 1938 …”, scrie Ion Jinga.

Cel de-al doilea subiect comentat de diplomatul român în paginile The Telegraph a fost cooperarea polițienească dintre România și Marea Britanie, făcând referire la cei opt ofițeri de poliție detașați din luna octombrie la Londra, pentru a lucra în colaborare cu Poliția Metropolitană într-un proiect numit Nexus .

Ambasadorul Jinga pentru Huffington Post: Presa din UK ne ruinează viețile!

„Nu pentru că numărul de infracțiuni comise de cetățeni români este mai mare decât media altor comunităților de străini din Marea Britanie – statisticile arată că numărul de cetățeni români condamnați în prima jumătate a anului 2013 a scăzut cu 20 % în comparație cu aceeași perioadă a anului 2012”, spune Jinga.

„Nici pentru că există riscul unui „ val de crime”, după ridicarea restricțiilor. Ci pentru că există legături puternice între sistemele legislative britanic și românesc. Britanicii ne-au ajutat să dezvoltăm standarde și proceduri și să reformăm sistemul judiciar (…) Nexus reprezintă înțelegerea nevoilor comunităților și lucrează în parteneriat pentru prevenirea și combaterea criminalității. Ofițerii de poliție români o numesc «poliție multiculturală».”

Jinga a mai adăugat că ofițerii români au acces la bazele de date ale Poliției Romane și pot astfel efectua orice control cerut de omologii lor britanici. Ei au, de asemenea, cele mai bune cunoștințe și legăturile în cadrul comunităților românești din Londra.

Aceasta înseamnă «participare». Românii au grijă de comunitățile locale, prin urmare problemele comunității contează pentru ei.  Păstrează legături strânse cu România, pe care o iubesc, dar respectă în același timp Marea Britanie. Acesta este motivul pentru care «politica de toleranță zero față de infracțiuni» este atât de importantă pentru noi.

Care este legătura dintre cele două evenimente? Ambele sa întâmplat în Londra, sunt povești de succes și sunt despre încrederea și respectul reciproc dintre români și britanici”, conchide ambasadorul României.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Prințul George, botezat în cadru restrâns. O pajiște în Transilvania, cadou de la bunicul Charles

Instituția ”Avocatul Diasporei”, la un pas de a fi aprobată în Parlament