Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a dat încă o data asigurări britanicilor că în 2014 nu va avea loc o invazie a Românilor. El a explicat, într-o emisiune radio, că forţa de muncă pentru export a ţării noastre s-a epuizat, după ce trei milioane de români au plecat deja peste hotare.
Intervenția ambasadorului României la Londra, Ion Jinga, a avut loc pe 7 mai, în direct la postul de radio BBC West Midlands, în cadrul emisiunii Pete Morgan at Breakfast.
Alături de Jinga, în studiou s-au mai aflat și un expert în imigraţie de la Universitatea Birmingham, precum şi europarlamentarul Mike Nattrass, membru al partidului extremist UKIP.
Jinga: destinaţia preferată a românilor e România
În intervenţia sa, ambasadorul a arătat că, în calitate de cetăţeni europeni, românii au tot dreptul de a călători şi munci în celelalte state membre ale UE.
“Toate datele, rapoartele şi statisticile sugerează că migraţia în masă a românilor spre Marea Britanie a avut loc deja şi că Marea Britanie nu mai este o destinaţie preferată pentru românii care îşi caută de muncă. (…) La şase ani de la aderarea la Uniunea Europeană, peste trei milioane de români lucrează peste hotare. Aşadar, România aproape că şi-a epuizat potenţialul de a exporta muncitori”, a afirmat diplomatul român.
Jinga a mai precizat că românii care au ales Marea Britanie nu cer decât să beneficieze de acelaşi statut de care se bucură ceilalţi cetăţeni europeni. Citând un sondaj recent al BBC, el a subliniat că românii ar veni in Marea Britanie doar pe baza unei oferte ferme pentru un loc de muncă.
Ambasadorul Jinga: “România a atins limitele exportului forței de muncă”
„Este foarte interesant de remarcat că românii care sunt interesaţi să lucreze în Marea Britanie sunt dintre cei cu studii superioare, care au deja un loc de muncă şi care au propriile resurse financiare. Românii au tot dreptul să călătorească şi să muncească în întreaga Uniune Europeană. Iar românii din Marea Britanie nu cer un tratament special. Ei se aşteaptă la un tratament corect, nediscriminatoriu, similar celui aplicat altor cetăţeni europeni, inclusiv cetăţenilor britanici care trăiesc în România”, a spus ambasadorul Ion Jinga.
Răspunzând comentariilor europarlamentarului UKIP, ambasadorul Ion Jinga a remarcat că, în ţara care a dat lumii, acum 800 de ani, Magna Carta Libertatum, xenofobia nu ar trebui să-şi găsească loc, iar raţiunea trebuie să prevaleze în faţa abordărilor emoţionale, atunci când vorbim despre libera circulaţie a persoanelor în interiorul Uniunii Europene.