in ,

Ambasadorul României la Londra: „Cel puțin 20 de avioane cu muncitori sezonieri români vor veni în Marea Britanie”

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat că mai mulți lucrători agricoli români urmează să ajungă în perioada următoare în Marea Britanie.

Mihalache se declară îngrijorat de condițiile oferite acestor muncitori, pe care îi sfătuiește să citească foarte atent contractele.

„I-am rugat pe colaboratorii mei, în special pe cei care reprezintă și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, să verifice atât condițiile de transport, cât și condițiile sanitare, operatorii care fac acest lucru, deși nu avem capacitate de intervenție într-o chestiune care ține de relația privată a cetățenilor respectivi cu angajatorii”, a mai spus Dan Mihalache.

Primul avion cu lucrători agricoli români a sosit în Marea Britanie. Fermieri: „Avem nevoie de 90.000 de oameni”

Români exploatați în agricultură în Gloucestershire. O persoană a fost arestată

Ambasadorul a precizat că statul român nu are nicio implicare în organizarea acestor transporturi.

„Din punct de vedere al dialogului oficial, o asemenea solicitare (de aducere la muncă în Marea Britanie a unor cetățeni români – n.r.) nu a existat, la nivelul Ambasadei, și din câte știu, nici la nivelul autorităților române, deci ceea ce va urma în următoarele săptămâni excede dialogul guvernamental, însă nu vă ascund că mă aștept ca începând cu această săptămână să existe un flux de muncitori, în special sezonieri, recrutați din România pe baze absolut private, de către firme de recrutare. Am știință de faptul că începând cu această săptămână, vor exista – știu eu, pe surse neoficiale – 3 zboruri destul de consistente cu muncitori sezonieri, evaluările fiind că în următoarele săptămâni vom avea cel puțin vreo 20 de zboruri.

Nu vă ascund, cred că am mai spus-o, că eu nu încurajez acest demers, considerând că cel puțin deocamdată condițiile de securitate sanitară pun un mare semn de întrebare asupra oportunității lui. Dar trăim într-o lume în care există libertatea de circulație, până la urmă este decizia fiecăruia dintre cetățenii români dacă aleg această cale sau nu”, a spus Dan Mihalache la digi24.ro. 


El a mai arătat că există o cerere foarte mare de forță de muncă în special din partea sectorului agricol din Marea Britanie, unde e nevoie de muncă manuală – cules de salată, fructe de pădure etc.

Diplomatul spune că singurul lucru de care îi este „foarte teamă” este că la sfârșitul acestui proces, sarcina repatrierii și a reglării situației acestor oameni va fi tot în sarcina statului român.

„Nu cred că e o perioadă foarte bună, înțeleg nevoia românilor de a câștiga bani, mai ales că unii dintre ei nu sunt prima dată la munci sezoniere în Marea Britanie, înțeleg și nevoia agriculturii, a economiei britanice, de a avea forță de muncă, dar trăim o perioadă absolut specială și cred că, pe termen mediu, aceste lucruri vor trebui cumpănite mai bine de fiecare familie și de fiecare cetățean care alege acest drum”, a mai precizat ambasadorul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alertă NHS! Copii duși la terapie intensivă cu un nou sindrom inflamator legat de coronavirus

Discuțiile Londra-Bruxelles cu privire la relația post-Brexit bat pasul pe loc. Guvernul britanic vrea un acord până la sfârșitul anului