Menu
in

ANAF amendează românii care pleacă în străinătate. Statul român, amenințat cu procedura de infringement

Românii care pleacă din țară pentru perioade mai lungi trebuie să depună un chestionar la Fisc ( ANAF ) în urma căruia se stabilește dacă aceștia trebuie să mai achite impozite în România.

De la începutul anului 2018 intră în vigoare și o amendă distinctă pentru nedepunerea chestionarului. Obligația de a depune ghidul o au persoanele fizice care pleacă din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive. La fel, trebuie să depună chestionarul și persoanele fizice care sosesc în România și au o ședere în statul român o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.



De la începutul anului, va fi introdusă distinct o amendă de 50-100 lei pentru nedepunerea chestionarului. Amenda distinctă a fost introdusă după ce, în unele cazuri, ANAF a aplicat pentru nedepunerea chestionarului amenda pentru neîndeplinirea obligațiilor de declarare în ansamblu, cuprinsă între 500 lei și 1.000 lei. Fiscul afirmă că, dacă nu este depus acest formular, pentru stabilirea rezidenței fiscale, cetățenii români ar putea fi impozitați atât în România, cât și în altă țară, în care își desfășoară activitatea.

Pe o pagină facebook, un român a publicat somația care a venit de la fisc, după mai mulți ani, pentru perioada muncită în Norvegia.

«Cum e posibil asa ceva !?!

Sa muncesti in strainatate pe branci , sa iti rupi oasele etc si sa se trezeasca ANAF sa iti trimita o astfel de scrisoare in vederea platirii taxelor pentru aceasta . Bai cretinilor inafara faptului ca platim taxe in strainatate voi vreti sa platim si in tara . Maiii escrocilor !», se spune în postarea care însoțește fotografiile somației.

«Având în vedere că în 2013 ați realizat venituri sub formă de salarii pe teritoriul Norvegiei, vă invităm la sediul instituției noastre în termend de 15 zile în vederea depunerii declarației 21.», Dacă nu se prezintă, interesatul este amenințat cu „aplicarea prevederilor legale”, adică amendă.

Alex Ostaf, chairman PACT Diaspora, denunță această situație pe care o consideră abuzivă. Într-o scrisoare adresată premierului Tudose, el spune că este vorba despre dubla-impozitare și vorbește despre o procedură de infingement împotriva statului român.

„Stimate domnule prim-ministru,

Doresc să vă aduc la cunoștință că noul cod fiscal încalcă acordul bilateral dintre UE (și nu numai) și România în ceea ce privește prevederile de a taxa cetățenii români din străinătate sau de a-i amenda sub diferite pretexte.

Cerem în mod deliberat respectarea tratatelor internaționale cu privire la dubla impozitare, în caz contrar vom fi nevoiți să cerem Consiliului European și Comisiei Europene să pregătească o măsură de infringement împotriva statului român față de nerespectarea acordului bilateral. De asemenea, dorim să vă aducem la cunoștință că Italia este campioana taxelor ascunse, dar și a sancțiunilor venite din partea UE.

Cu stimă,

Alex Ostafe – chairman PACT Diaspora”

„Confirm faptul că persoanele cu rezidența fiscală în România, cu domiciliul în țară, sunt obligate la plata acestei contribuții calculată prin procentul de 5.5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar dacă se află în străinătate. Contribuția este de circa 67 de lei/lună, corespunzător sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei”, a declarat Adrian Benta, consultant financiar, citat de HotNews.ro.

„Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contribuții la asigurările de sănătate de către persoanele fizice ce nu realizează venituri și nici nu sunt scutite de plata contribuției de sănătate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele însărcinate care nu au venituri. În acest sens, cetățenii români care își păstrează rezidența fiscală în țară sunt în sfera contribuției la această asigurare de sănătate. În esență, legea nu se adresează numai acestor categorii de persoane ci și altor persoane, cum ar fi cele neasigurate, dar care încasează venituri la negru, agricultorilor care nu îndeplinesc condiția de a fi impozitați prin tranșe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate”, a spus Adrian Benta.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version