in

Angela Merkel: Londra va trebui „să-și asume consecințele” unei relații economice mai puțin puternice cu UE

Regatul Unit va trebui „să-și asume consecințele” unei relații economice mai puțin puternice cu UE, la finalul procesului Brexit, a atenționat Angela Merkel, înăsprind tonul în condițiile în care negocierile în vederea încheierii unui acord asupra relațiilor viitoare bat pasul pe loc, informează AFP.

Guvernul britanic, condus de premierul Boris Johnson vrea să-și definească poziția de după retragerea țării din UE, „el va trebui apoi, desigur, să-și asume consecințele – mai exact, o economie mai puțin strâns legată” de UE, a atenționat cancelarul federal german, într-un interviu acordat mai multor cotidiene europene.

După ce ieșit efectiv din UE, pe 31 ianuarie, Regatul Unit poartă negocieri cu Bruxellesul pentru a încerca să stabilească o relație comercială avantajoasă cu blocul european la sfârșitul perioadei de tranziție ce se încheie la sfârșitul anului. Germania va prelua, la 1 iulie, pentru șase luni, președinția prin rotație a Consiliului UE.

Brexit: Majoritatea britanicilor doresc ca țara să revină în Uniunea Europeană

„Trebuie să renunțăm la ideea că noi suntem cei care definim ceea ce va dori Regatul Unit. Regatul Unit este cel care definește și noi, în calitate de UE cu 27 de membri, vom veni cu răspunsul potrivit. Dacă Regatul Unit nu vrea o reglementare comparabilă cu cea a UE în materie de mediu, de piața muncii sau de norme sociale, relațiile noastre vor pierde din intensitate”, a subliniat Merkel.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, aceasta se află în fața unor negocieri dure cu privire la fondul de relansare de 750 de miliarde de euro destinat să sprijine țările europene cele mai afectate de consecințele pandemiei de coronavirus.

Acest fond „nu poate rezolva toate problemele Europei”, însă trebuie, potrivit Merkel, „să se acționeze rapid în fața pandemiei”, dat fiind situația economică a UE, cu o rată a șomajului ce ar putea deveni foarte ridicată în unele țări.

Aceasta ar putea avea „un impact politic exploziv” și prin urmare să agraveze „amenințările împotriva democrației”, avertizează ea. „Pentru ca Europa să supraviețuiască, și economia ei trebuie să supraviețuiască”, susține cancelarul Germaniei.

Un partid politic românesc a inițiat o petiție: ”Cerem desființarea Ministerului Românilor de Pretutindeni”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Brexit: Majoritatea britanicilor doresc ca țara să revină în Uniunea Europeană

Răfuială sângeroasă între români la Londra: Doi au fost înjunghiați, unul a fost arestat