in

Apel pentru eliminarea restricțiilor de pe piața muncii după 2011

altEurodeputații au cerut statelor membre să scoată restricțiile de pe piața muncii impuse românilor și bulgarilor.

Parlamentul European a adoptat marți (25 octombrie) o rezoluție privind dreptul de muncă al românilor și bulgarilor în toate statele membre ale Uniunii Europene. Autorul acestei inițiative, europarlamentarul român Traian Ungureanu a cerut țărilor UE să liberalizeze piața muncii pentru români și bulgari după 1 ianuarie 2012.

Ungureanu, membru al Comisiei pentru Forţa de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European, a atras atenția în rezoluția adoptată că  legile care limitează dreptul de muncă în timpul perioadei de tranziție afectează, pe termen lung, principiile și valorile care stau la baza Uniunii, cum ar fi libera circulație, solidaritatea sau egalitatea. În același timp, rezoluția demonstrează și faptul că, în țările care nu au impus restricții forței de muncă care au aderat între 2004 și 2007, nu au existat efecte negative.

“Cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeană, arată că muncitorii din estul Europei nu au generat șomaj și nu au pus presiune pe sistemele de protecție socială. Dimpotrivă, libera circulație a adus creștere economică în țările de destinație”, a declarat Ungureanu, citat de ziarul Adevărul. În schimb, restricțiile de pe piața muncii, împiedică funcționarea optimă a pieței interne unice europene și promovează munca la negru, a mai spus europarlamentarul.

Ungureanu a apreciat că în momentul de față atitudinea multor țări din UE față de forța de muncă românească e una „ipocrită”, pentru că pe de-o parte țin cu dinții de restricții și pe de altă parte beneficiază de creierele românești, absorb forță de muncă calificată, fără a impune restricții.

Statelele membre au însă dreptul, conform tratatului UE, de a extinde restricțiile pentru o perioadă de încă doi ani, până la sfârșitul lui 2013. Deși 40 de europarlamentari au votat în favoarea reununțării la permise de muncă în UE pentru români și bulgari, această decizie aparține exclusiv statelor membre, care își vor face cunoscută poziția până la sfârșitul acestui an. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Obţinerea apostilei pentru documente britanice

Cameron: Concediați angajații neproductivi!