„Românii împotriva gravitației” se intitulează expoziția ce va fi găzduită de Institutul Cultural Român cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la moartea legendarului aviator român Aurel Vlaicu.
Evenimentul va avea loc în perioada 24 septembrie – 25 noiembrie și va include, în deschidere, vizionarea filmului Aurel Vlaicu (1977), de Mircea Drăgan.
Un geniu al mecanicii, Aurel Vlaicu a fost o figură importantă a revoluției tehnologice a secolului trecut, care a cucerit gravitația și l-a ridicat pe om la cer, se arată pe pagina ICR Londra.
Moartea sa, în septembrie 1913, la 31 de ani, în timp ce încerca să traverseze Carpații la bordul mașinii sale de zbor, l-a transformat pe Aurel Vlaicu într-un erou al începuturilor aviației universale.
Născut la 07 noiembrie 1882, într-un mic sat din Transilvania, Aurel Vlaicu a fost un renumit inginer român, inventator, constructor de avioane și pilot. A studiat la Budapesta și Munchen, unde a fost un protejat al fraților Opel, înainte de a se dedica proiectării și construirii propriilor sale avioane.
Ca mulți dintre pionierii aviației, Vlaicu a fost ucis de pasiunea sa. El a murit foarte tânăr, la doar 31 de ani, în 1913, în timp ce încerca să zboare cu a doua sa mașină de construcție proprie, peste Munții Carpați.
„Cu spiritul său de selecție, cu intuiția admirabilă pe care a avut-o încă din copilărie, el a căutat cele mai simple formule pentru teoriile științifice care îl interesau, a recurs mai mult la puterea sa de imaginație, la bunul simț și mintea de țăran, dar mai ales la îndemânarea ce nu l-a părăsit niciodată.
El a lucrat cu pasiune, contopind devotamentul înfierbântat al unui geniu cu perseverența țăranului român”, spunea Octavian Goga despre Aurel Vlaicu
Filmul va rula pe 24 septembrie, de la 20.00 și va fi subtitrat în limba engleză. Expoziția va continua până la 25 noiembrie ( luni-vineri , 10 am – 17 ).
Evenimentul se va desfășura la Institutul Cultural Roman, SW1 X8PH. Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate ceea ce înseamnă că va trebui să vă rezervați locuri din timă, la numărul de telefon: 020 7752 0134 sau e-mail: office@icr-london.co.uk.