Menu
in

Avertisment: Noul sistem de imigrație din Marea Britanie, „un dezastru absolut”

Companiile din Marea Britanie avertizează că noul sistem de imigrație care va acorda prioritate lucrătorilor calificați ar putea duce la deficiențe majore pe piața forței de muncă, în special în domenii precum agricultura și îngrijirea socială.

Guvernul britanic a dat publicității noul sistem de imigrație bazat pe puncte: celor care doresc să lucreze în Regatul Unit le sunt atribuite puncte în funcție de abilități, calificări, salariu și profesie. Numai cei care primesc peste 70 de puncte se vor califica pentru a munci în Marea Britanie.

Sistemul este conceput pentru a reduce numărul de lucrători necalificați care vin în Marea Britanie și pentru a pune capăt la ceea ce Guvernul descrie drept “dependenta țării de mână de lucru ieftină și necalificată”.

Ministrul de Interne, Priti Patel, a transmis că sistemul va permite UK să atragă “cele mai strălucite minți” din întreaga lume.

Ministrul Patel recunoaște că părinții săi din Uganda nu s-ar fi calificat pentru a munci în UK, conform sistemului elaborat de ea

Totuși, companiile britanice – care au ajuns să se bazeze pe lucrătorii din UE în anii cât Regatul Unit a fost membru al Uniunii – trag un semnal de alarmă: vom rămâne fără muncitori!

Christina McAnea, asistent-secretar general al sindicatului UNISON (al muncitorilor din sistemul sanitar), a declarat că nici în prezent nu există suficienți lucrători în țară pentru a răspunde cererilor din sectorul “îngrijire socială”. Lucrurile deci vor fi și mai grave după ce acest sistem intra în vigoare, arata ea.

„Astfel de planuri sunt dezastruoase pentru sectorul de îngrijire”, a afirmat McAnea.

Minette Batters, preşedintele Uniunii Naţionale a Agricultorilor, a declarat la rândul său că sectorul pe care îl reprezintă are nevoie de 70.000 de lucrători sezonieri pentru a avea o recoltă de succes. În anii trecuți, multe dintre locurile de munca au fost ocupate de cetățeni europeni.

Cum va funcționa noul sistem de imigrație în Marea Britanie. Câte puncte va trebui să adune un român care va dori viză de muncă de la 1 ianuarie 2021

„Am spus în repetate rânduri că pentru întreprinderile agricole trebuie să ai o întreagă gamă de abilități – de la culegători și ambalatori la procesatori și veterinari – dacă se pune problema să continuăm să livrăm publicului produse de înaltă calitate, la preturi accesibile”, a explicat Batters.

Carolyn Fairbairn, directorul general al Confederaţiei Industriei Britanice (CBI), spune că un aspect pozitiv al acestui sistem este că nu se impune un plafon pentru numărul de vize pe care Guvernul le poate elibera.

„Oricum, în unele sectoare, firmele vor avea de suferit, vor trebui să se gândească cum să recruteze persoane pentru afacerile lor. (…) Firmele de îngrijiri, construcții, mâncare și băutură ar putea fi cele mai afectate”, a spus Fairbairn.

Guvernul britanic a anunțat că va prelua controlul complet al frontierelor „pentru prima dată în zeci de ani” și că va elimina „denaturarea” cauzată de libertatea de circulație în Uniunea Europeană, scrie The Guardian.

Laburiștii și liberal democrații au condamnat, de asemenea, planurile, în timp ce Unison, care reprezintă muncitorii din sistemul sanitar, a transmis că prevede un „dezastru absolut” în acest sector.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version