in

Boris Johnson a demisionat, dar nu pleacă: „Vreau să fiu premier interimar”

Boris Johnson a demisionat – Boris Johnson a anunţat, joi, că a decis să demisioneze din funcţia de prim-ministru şi de lider al Partidului Conservator, dar vrea să conducă până în toamnă Guvernul interimar. El a numit o echipă guvernamentală de tranziţie, ceea ce ar putea declanşa noi proceduri pentru înlăturarea de la putere.

Boris Johnson a demisionat

“Este clar acum că voinţa grupului parlamentar al Partidului Conservator este să fie ales un nou lider al partidului şi, prin urmare, a unui nou prim-ministru.

Şi sunt de acord cu liderul grupului nostru parlamentar că procesul de alegere a noului lider trebuie să înceapă acum.

Programul va fi anunţat săptămâna viitoare, iar eu am numit astăzi un Cabinet care să funcţioneze până va fi ales un nou lider”, a declarat Boris Johnson, conform agenţiei MEDIAFAX, într-un discurs rostit la Downing Street.

Boris Johnson demisionează din fruntea partidului, dar vrea să rămână premier până la toamnă

Declarația lui Johnson: puncte cheie

Iată un rezumat al punctelor cheie din discursul lui Johnson, potrivit BBC:


Johnson a spus că este „în mod clar acum voința partidului parlamentar” ca să existe un nou premier.

Momentul pentru alegerea unui nou PM va fi anunțat săptămâna viitoare.

El a spus că a așteptat atât de mult să ia decizia, deoarece a fost dornic să își îndeplinească mandatul alegătorilor în persoană, spunând că simte că este datoria și obligația lui să facă ceea ce a promis.

El a spus că este extrem de mândru de realizările sale, inclusiv de finalizarea Brexit-ului, de trecerea Marii Britanii prin pandemie și de conducerea Occidentului în lupta împotriva invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin.

El a spus că Regatul Unit trebuie să „continue să crească”, adăugând că acest lucru ar face țara cea mai prosperă din Europa.

Johnson a spus că a încercat să-i convingă pe colegi că ar fi „excentric” să schimbăm guvernul atunci când avem un astfel de mandat, dar regretă că nu a avut succes în acele argumente.

El a spus „la Westminster, instinctul de turmă este puternic, iar când turma se mișcă, se mișcă”

El a spus că a vrut să spună publicului „cât de trist am fost să renunț la cel mai bun loc de muncă din lume”.

El a mulțumit soției sale, Carrie, copiilor săi, NHS, forțelor armate și personalului din Downing Street

Laburiștii, dar și mulți conservatori, nu îl vor interimar

Înainte de a demisiona, premierul Boris Johnson a numit un Guvern de tranziţie care ar urma să conducă Marea Britanie până când va fi ales noul lider al Partidului Conservator, probabil în toamnă.

Dar Laburiștii nu sunt de acord.

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist, a declarat că ar putea iniţia o moţiune de cenzură pentru a obţine demiterea imediată a premierului Boris Johnson. “Propriul partid al lui Boris Johnson a stabilit că este inadecvat pentru a fi prim-ministru. Nu au cum să îl lase să genereze probleme pentru ţară în următoarele câteva luni. Este evident că este nepotrivit pentru a fi prim-ministru”, a declarat Keir Starmer, citat de BBC.

Mulţi politicieni din Partidul Conservator au semnalat că nu sunt de acord ca Boris Johnson să conducă Guvernul interimar, astfel că este posibil să fie lansată o procedură de înlocuire.

Zeci de membri ai Guvernului de la Londra, în principal secretari de stat, demisionaseră în ultimele 48 de ore pentru a intensifica presiunile în sensul retragerii premierului Boris Johnson.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

preturi case mari

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au crescut cu cel mai rapid ritm anual din ultimii 18 ani, băncile măresc dobânzile

johnson puteri

Marea Britanie, ce puteri mai are Johnson, cum se alege noua conducere a partidului și cât va dura întregul proces