Premierul britanic, Boris Johnson, a anunțat azi primele sancțiuni pentru Rusia, după ce trupele Moscovei au intrat în teritoriile separatiste ucrainene noaptea trecută.
Johnson a spus că acestea sunt doar primele măsuri luate de Marea Britanie ca răspuns la invazia Ucrainei.
Potrivit Daily Mail, este vorba despre sancțiuni aplicate pentru cinci bănci rusești și trei persoane private „apropiate Kremlinului”.
Premierul a criticat agresiunea lui Putin și a respins justificările sale drept „absurde și mistice”, când a dezvăluit măsurile, în Camera Comunelor.
El a avertizat că NATO și aliații săi trebuie să fie pregătiți pentru „următoarele etape” ale „planului” lui Putin și a insistat că vor exista măsuri pentru a împiedica afacerile rusești să tranzacționeze în dolari și lire sterline.
„Astăzi, Regatul Unit sancționează următoarele cinci bănci rusești: Rossiya, IS Bank, General Bank, Pomsvyazbank și Black Sea Bank”, a declarat premierul.
„Sancționăm și trei persoane averi foarte mari: Gennady Timchenko, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg”, a adăugat acesta.
„Orice bunuri pe care le dețin aceștia în Regatul Unit vor fi înghețate, persoanelor în cauză li se va interzice să călătorească aici și le vom interzice tuturor persoanelor și entităților din Regatul Unit să aibă vreo relație cu ei”, a spus premierul.
Ministrul de Externe britanic: „Marea Britanie va anunța sancțiuni împotriva Rusiei”. „Este un atac asupra suveranității Ucrainei”
Johnson a „salut” inițiativa cancelarului german Olaf Scholz de a opri gazoductul Nord Stream 2 din Rusia și a susținut perspectiva de a trimite mai multe arme la Kiev.
El a spus clar că susține și oprirea finalei de fotbal a Ligii Campionilor care este programată să se desfășoare la Sankt Petersburg anul acesta.
Militantul anti-Kremlin Bill Browder și-a exprimat dezamăgirea față de răspunsul „destul de călduț”, subliniind că oligarhii numiți sunt pe lista sancțiunilor SUA de câțiva ani.
La rândul lui, liderul laburist Keir Starmer l-a îndemnat pe premier să meargă mai departe, spunând că întreprinderilor ruse ar trebui li se interzică să folosească sistemul de mesagerie financiară internațională Swift, iar canalul RT al Moscovei ar trebui să fie împiedicat să difuzeze.
De asemenea, conservatorii i-au cerut domnului Johnson să scoată banii „murdari” din Marea Britanie „rublă cu rublă”.
Boris Johnson le-a spus parlamentarilor: „Acum, Regatul Unit și aliații noștri vor începe să impună Rusiei sancțiunile pe care le-am pregătit deja folosind noile și fără precedent puteri acordate de această Cameră pentru a sancționa indivizi și entități rusești de importanță strategică pentru Kremlin”.
El a adăugat: „Aceasta este prima fază, primul blocaj din ceea ce suntem pregătiți să facem și avem noi sancțiuni în momentul în care vom fi pregătiți pentru a le pune în aplicare”, a declarat Boris Johnson.
…Boris Johnson aplică primele sancțiuni pentru Rusia: Cinci bănci rusești și trei apropiați ai lui Putin vor avea de suferit…