in

Boris Johnson va solicita o extindere a Brexit dacă nu se ajunge la un acord până pe 19 octombrie


Boris Johnson va solicita o extindere a Brexit din partea UE, dacă nu se ajunge la niciun acord de retragere până la 19 octombrie, arată documentele guvernamentale. Hârtia, prezentată într-un tribunal scoțian, pare a fi în contradicție totală cu ceea ce a spus premierul în public, scrie Sky News.

Până în prezent, el a insistat ca Marea Britanie să părăsească UE până la data de 31 octombrie, cu sau fără un acord în vigoare.

Și asta în ciuda legii proaspăt votată în Parlament – cunoscută sub denumirea de Benn Act – care îl obligă să solicite o prelungire în cazul în care un acord nu este garantat, în urma reuniunii Consiliului European ce va avea loc în mai puțin de două săptămâni.

La cea mai înaltă instanță din Scoția s-au citat însă documente în care Johnson a acceptat că trebuie să trimită o scrisoare pentru a solicita o întârziere Brexit dacă nu este asigurat niciun acord până la 19 octombrie.

Premierul irlandez a declarat că dacă Boris Johnson depune o cerere de prelungire, el va fi de acord.

„Asta nu înseamnă că nicio extindere. Nu înseamnă că vom rămâne în UE după 31 octombrie. Vom pleca”, a declarat la rândul lui Steve Baker, unul dintre conservatorii pro-Brexit.

„Ceea ce am aflat astăzi este că premierul a promis instanței, în numele său, că va cere o prelungire, în conformitate cu Legea Benn, în cazul în care condițiile sunt îndeplinite, cu alte cuvinte, dacă parlamentul nu a convenit înainte de 19 octombrie un acord de retragere”, a declarat Jolyon Maugham, unul dintre avocații care au adus cazul la Curtea de Edinburgh, pentru Sky News.

Brexit! Curtea Supremă a decis cu privire la suspendarea Parlamentului!
Doi români, furturi de zeci de mii de lire sterline în Irlanda de Nord: „Eram disperați”

Au electrocutat proprietarul unui magazin de bijuterii, după care l-au strangulat. Români închiși pentru jaf violent în Barking