Menu
in

Brexit. Băncile avertizează: O criză ca în anii ’30. Catastrofă economică și socială

Un Brexit fără acord va însemna o „ catastrofă ” economică și socială, avertizează un important bancher londonez.

Stephen Jones a declarat că plecarea din Uniunea Europeană fără un acord ar putea duce la o depresiune economică asemănătoare cele din 1930, cu pierderi de locuri de muncă pe scară largă, proprietari de locuințe care nu își vor putea permite ipotecile și împrumuturile.

„Un Brexit fără acord, la 29 martie, când vom ieși din Uniunea Europeană, este o catastrofă”, a declarat Jones pentru Channel 4 News, citat de The Independent. „Este o catastrofă socială, este o catastrofă economică”.

Problemele nu ar afecta doar băncile, ci ar lovi în oamenii obișnuiți, a avertizat el.

Nu doresc să fiu etichetat drept un vestitor al apocalipsei… dar dacă economia noastră se contractă cu 10%, asta înseamnă o contracție în stilul anilor 1930”, a spus el.

„Aceasta înseamnă o creștere masivă a pierderilor la cărțile de credit, a pierderilor la creditele ipotecare, a pierderilor la creditele pentru autoturisme. Este vorba despre locuri de muncă, este vorba despre faptul că oamenii nu pot să-și plătească creditele ipotecare, să nu-și poată rambursa împrumuturile, este o veste foarte proastă și este un rezultat pe care îl putem evita”.

Jones, care conduce grupul de lobby al sectorului bancar britanic, a adăugat: „Cred că există un risc real ca niciun acord să fie adoptat… dacă acordul primului ministru nu este votat, suntem pe un teritoriu total neclar”.

Poziția Londrei ca centru al lumii financiare se va încheia după Brexit, a mai declarat Jones.

„Vom face tot posibilul pentru a păstra ceea ce putem, în contextul a ceea ce este negociat, fără nicio înțelegere, dar Frankfurt și Paris vor deveni centre financiare mult mai importante într-un context european”, a apreciat bancherul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version