in

Brexit. Carne cu peste 50% mai scumpă în Marea Britanie. Un Brexit fără acord ar însemna o inflație uriașă a prețurilor alimentelor



Prețul la carne ar putea crește cu 50% în cazul în care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără o înțelegere.

Acest lucru ar putea provoca dificultăți bugetare pentru consumatori, arată The Guardian, care citează Uniunea Națională a Fermierilor din Regatul Unit.

„Ar fi o creștere semnificativă a prețurilor”,  a declarat Katie Doherty, director al Asociației Internaționale a Comercializării Cărnii.

La conferința Uniunii Naționale a Fermierilor din Londra, Doherty a afirmat că un Brexit fără acord ar însemna o inflație uriașă a prețurilor alimentelor, cu cele mai mari tarife ale Organizației Mondiale a Comerțului pe produsele alimentare.

Acest lucru se datorează faptului că Marea Britanie consumă de două ori mai multă carne de vită decât produce și se bazează foarte mult pe importuri.

Importurile de carne de vită ar putea fi în medie cu 62% mai scumpe în toate tranșele, carnea de ovină ar crește cu 57%, iar carnea de porc și de pasăre vor crește cu 32%, respectiv 31%.

Doherty a afirmat că asociația a estimat că va trebui să dubleze numărul de bovine crescute în Marea Britanie, pentru a acoperi toată cererea de pe piața internă.

Politicienii care văd în Brexit o oportunitate pentru agricultura britanică susțin acum că agricultorii trebuie doar să „crească mai multe animale”.

Dar Doherty a spus că acesta este un argument greșit. „Nu puteți doar să deschideți robinetul și să obțineți mai multe bovine, ar dura mai mulți ani pentru a ajunge la nivelurile care ar fi necesare”, a spus ea.

În cadrul aceleiași conferințe, producătorul scandinav de produse alimentare, Arla, a declarat că produsele precum untul Lurpak ar putea fi cu 30 până la 40% mai scumpe.

Produsele pe care le exportă în Regatul Unit, inclusiv brânzeturi de specialitate, cum ar fi brânza albastră daneză, ar fi de asemenea afectate.

Peter Giørtz-Carlsen, șeful diviziei pentru Europa de la Arla Foods, a declarat că populația ar fi nevoită să nu mai consume un produs „sau să aleagă o calitate mai scăzută”.

NFU și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la faptul că intenția declarată a Marii Britanii de a reduce tarifele la importuri pentru a proteja o eventuală lipsă de alimente ar avea un efect devastator asupra fermierilor britanici care nu vor putea să concureze la preț cu furnizorii din UE.

Doherty a declarat că exporturile de părți ale carcaselor pe care consumatorii britanici le resping, cum ar fi oasele și organele comestibile, reprezintă o parte esențială a modelului de afaceri al fermierului.

Conform normelor UE, toate produsele din afara uniunii se confruntă cu 100% verificări ale documentelor, păsările se confruntă cu 50% controale fizice, iar carnea roșie cu 20% controale fizice.

Alertă alimentară în UK. Carne de cal din România, în loc de carne de vită

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Brexit. Divizia europeană a companiei americane AIG se separă în două entități. Una va activa în UK, cealaltă în UE

După medici, România își pierde profesorii. Dascălii părăsesc țara pentru o viață mai bună în străinătate