in

Brexit de Halloween. UE acceptă întârzierea ieșirii Regatului Unit până la 31 octombrie


Theresa May este de acord cu o întârziere Brexit până la Halloween, după ce liderii UE au oferit această dată ca prelungire a aplicării Articolului 50, la summitul ce a avut loc la Bruxelles ieri, 10 aprilie.

Liderii celorlalte 27 de state membre UE au decis, noaptea târziu, să-i acorde premierului May o perioadă suplimentară de șase și jumătate pentru a rezolva blocajul Brexit de la Westminster.

Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a avertizat însă Marea Britanie: „Vă rog să nu pierdeți timpul.”

Acest lucru înseamnă că Marea Britanie nu va mai părăsi blocul comunitar vineri, 12 aprilie, data acceptată anterior de Uniunea Europeană, după ce timp de mai bine de doi ani ziua stabilită pentru Brexit a fost 29 martie.

Conform termenilor prelungirii acordate de Bruxelles, Marea Britanie poate părăsi UE la orice dată până pe 31 octombrie.Premierul Theresa May a recunoscut că „există o mare frustrare pentru mulți oameni” că a fost nevoită să ceară o altă întârziere, care vine după trei înfrângeri în parlament pentru acordul său de retragere semnat cu Uniunea Europeană.

May va trebui să vorbească și în fața Camerei Comunelor despre necesitatea de a prelungi Brexit, în timp ce guvernul va continua întâlnirile cu Partidul Laburist, în scopul de a ajunge la un compromis asupra Brexit.

„Marea Britanie ar fi trebuit să părăsească UE până acum și sincer regret că nu am reușit încă să conving parlamentul să aprobe o înțelegere care să permită Regatului Unit să plece într-o manieră lină și ordonată”, a declarat May la conferința de presă de după summitul UE.

„Dar alegerile cu care ne confruntăm acum sunt stricte și calendarul este clar. Așadar, trebuie să continuăm cu ritmul eforturilor noastre de a ajunge la un consens privind un acord care este în interesul național”, a mai spus ea.

Primul-ministru a insistat că Regatul Unit ar putea evita totuși să organizeze alegerile pentru Parlamentul European la 23 mai, în cazul în care acordul său de retragere este aprobat în cele din urmă de parlamentari în primele trei săptămâni ale lunii următoare.

Executivul de la Londra a început însă pregătirile pentru organizarea acestor alegeri, dar va anula sondajele în cazul în care ieșirea din UE va fi convenită înainte de data scrutinului pentru europarlamentare.

UE 27 a fost de acord  ca, în cazul în care Marea Britanie nu va părăsi UE până la 23 mai și nu va organiza alegeri europene, să plece fără nicio înțelegere la 1 iunie.

May a mai spus că dorește ca Marea Britanie să aibă o „cooperare sinceră” în timpul prelungirii, după ce conservatorii pro-Brexit au afirmat că Marea Britanie ar putea să aibă un comportament agresiv dacă ar fi blocată într-o lungă întârziere a Brexit.

Primul ministru olandez, Mark Rutte, spune că se așteaptă ca extinderea să fie „ultima întârziere” a Brexit: „La 31 octombrie, britanicii vor fi fost de acord cu o înțelegere, în sensul că decid dacă anulează Brexit sau pleacă fără o înțelegere.”

 

În discuțiile care au durat peste șase ore, liderii UE au fost împărțiți în ceea ce privește termenii ofertei către Marea Britanie.

Șaptesprezece state membre au susținut o extindere prelungită, până în martie anul viitor.

Însă președintele francez, Emmanuel Macron, a fost printre cei care au dorit o extindere mai scurtă, până la 30 iunie – așa cum a cerut Theresa May înainte de summit.

În conferința de presă, May a evitat întrebări cu privire la viitorul ei în fruntea guvernului britanic.

Anterior, fostul lider al conservatorilor, Iain Duncan Smith, a declarat pentru Sky News că Theresa May ar trebui să plece înainte de conferința Partidului Conservator, de la sfârșitul lunii septembrie.

Dar alte surse din cadrul partidului au declarat că se află în picioare un angajament asumat față de parlamentarii conservatori prin care May va renunța după ratificarea acordului de retragere, care ar putea fi acum la sfârșitul lunii octombrie.

Acest lucru ar permite unui nou lider conservator să preia a doua fază a negocierilor pentru Brexit, axat pe relația viitoare a Marii Britanii cu UE.
Iohannis, înaintea summitului pentru Brexit de la Bruxelles: „Cred că până la urmă se va accepta o prelungire”

VIDEO – Cum au luat bătaie mai mulți romi din România de la polițiști în centrul Madridului. Poliția spaniolă: «S-a intervenit disproporționat»