in

Brexit. Este posibilă o amânare a termenului ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

Liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea să acorde o amânare până în anul 2020 a termenului ieșirii Marii Britanii. Germania și Franța au exprimat disponibilitatea de a prelungi negocierile, după ce Camera Comunelor a respins Acordul Brexit, scrie The Times.

Oficialii europeni pregătesc o prelungire a procedurii prevăzute la Articolul 50 al Tratatului UE din cauza amplorii eșecului suferit de Guvernul Theresa May în Camera Comunelor.


Inițial, liderii UE analizau posibilitatea amânării cu câteva luni a ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar, însă acum s-ar pregăti amânarea Brexit până anul viitor, informează The Times.

În contextul actualei crize, se conturează mai multe posibilități: renegocierea acordului, Brexit fără niciun acord, convocarea alegerilor parlamentare anticipate în Marea Britanie, organizarea unui nou referendum privind apartenența țării la Uniunea Europeană sau, pur și simplu, renunțarea la Brexit.

Înaintea votului din Camera Comunelor, surse citate de The Guardian declarau că Uniunea Europeană pregătește posibilitatea amânării până în iulie a termenului ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar.

Theresa May vrea renegocierea situației frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroși parlamentari britanici. Garanțiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în „serii de negocieri repetate” în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.

Acordul prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Premierul Theresa May a exprimat regret că unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, însă a subliniat că este determinată să obțină aprobarea acordului.Evenimentele românești ale începutului de an, în Londra

Primarul Londrei este dezamăgit că Theresa May mai este în funcție și cere un nou referendum