in

Brexit: Firmele din UE anulează comenzile la produsele din Marea Britanie

Firmele din UE anulează comenzile din Marea Britanie din cauza birocrației, au spus producătorii britanici, care acuză lipsa de sprijin din partea guvernului și sistemele vamale vechi.

Problemele cele mai acute sunt cu privire la bunurile perisabile, cum ar fi carnea și fructele de mare, însă producătorii raportează și alte comenzi anulate, mai ales că unele firme de transport refuză să ducă bunuri în UE.

Aproape 30% dintre firmele mici britanice au încetat transportul de mărfuri către UE, pe fondul unei confuzii cu privire la formularele vamale și costurile suplimentare, potrivit contabililor UHY Hacker Young.

Un expert vamal care a lucrat la HMRC timp de 30 de ani a recunoscut că noile cerințe sunt „foarte complicate”, scrie The Independent.

Mai mult decât atât, nu există o linie de asistență pentru rezolvarea problemelor legate de sistemul IT vechi de 30 de ani, necesar înregistrării documentelor vamale pentru importuri și exporturi. În schimb, companiilor li se cere să trimită un e-mail către HMRC care promite un răspuns în termen de cinci zile.

Pescarii din UK, revoltați că nu pot vinde pește în UE, după Brexit

După primirea unui răspuns, dacă problema nu este rezolvată, firmele trebuie să aștepte încă cinci zile.

Reprezentanții unei companii au declarat pentru The Independent că au așteptat timp de 10 zile un răspuns de la HMRC, în timp ce alții au spus că erorile din documente înseamnă expedieri respinse întârzieri îndelungate.

Se estimează că până la o jumătate de milion de firme trebuie să depună declarații vamale pentru prima dată, după sfârșitul perioadei de tranziție.

Majoritatea nu au fost niciodată obligate să utilizeze sistemul CHIEF, care a fost construit în 1989, deoarece au avut acces gratuit la import și export din UE.
Număr fără precedent de decese provocate de coronavirus în Marea Britanie. Alertă MAXIMĂ!

Londra refuză să acorde statut diplomatic veritabil ambasadorului UE în Regatul Unit